Kastike on nestemäistä ruokaa, jossa on kiinteitä sattumia kuten lihaa, läskiä, sipulia, porkkanaa ja pieniä kiviä. Kastike keksittiin, kun esihistorialliset ihmiset muutama sata vuotta sitten kyllästyivät syömään pelkkiä kuivia perunoita ja ylämäkeen kuolleitten mammuttien sitkeitä pihvejä. Jauheliha taas on jauhettua eläintä, lähinnä luuta, jänteitä, suolia, sorkkia ja muuta mukavaa.
Silppua sipulit. Tee samalla sormiisi haavoja. Ruskista ne täydellä ja suuremmallakin teholla padassa tai pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista sekin. Sillä aikaa, kun jauheliha paistuu, voit pohtia syntyjä syviä, kuten miltä näyttää punakeltainen seitsemänjalkainen lammas, jolla on neljä päätä ja kolme häntää. Kun jauheliha on palanut karrelle, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Jatka kastikkeen tekemistä normaalisti tai käy ostamassa lisää jauhelihaa ja sipulia ja paista ne.
Jos käytät paistinpannua ja kattilaa, siirrä tässä vaiheessa sipuli ja jauheliha kattilaan. Muussa tapauksessa pidä ne padassa. Jos sinulla ei ole pataa, kattilaa eikä paistinpannua, vaan käytät jotain omaa typerää menetelmääsi, se ei ole meidän ongelmamme. Painu silloin sinne, missä pippuri kasvaa, ja kauemmaskin.
Lisää tomaattimurska ja hieman vettä. Lisää pilkotut porkkanat, paprikat, pavut ja mausteet. Voit myös halutessasi lisätä kastikkeeseen sitä sun tätä ja vähän muutakin, vaikka lampaat söis. Pudota kastikkeeseen myös lihaliemikuutio – tai nykyään oikeammin suorakulmainen lihaliemisärmiö. Nosta se takaisin, ota suojafolio pois ja laita se taas pataan.
Voit halutessasi lisätä myös vehnäjauhoja ja sokeria, aivan kuten voit lisätä vanhoja sukkiakin. Vehnäjauhojen tarkoitus olisi kiinteyttää kastiketta hieman – esimerkiksi kun lisäät kaksi litraa jauhoja, et saa enää kauhaa irti kastikkeesta ja voit käyttää sitä seinien tapetointiin. Sokerin tarkoitus olisi pehmentää tomaattimurskan makua. Sukat sen sijaan peittävät muut maut ja tuovat ripauksen kitkeryyttä kastikkeeseen.
Keitä kastiketta puoli tuntia teholla 4/6. Anna kastikkeen hautua kannen alla kolme neljä tuntia pienellä teholla (1/6). Jos sinulla on kiire, voit polttaa kastikkeen pohjaan tunnissa täydellä teholla. Odotellessasi voit miettiä, kuinka monta Jupiteria mahtuu Maan sisälle.
Jauheliha-tomaattikastikkeen kanssa voit syödä vaikkapa riisiä tai spagettia. Myös perunoita voisi syödä, mutta emme ole vielä täydellisesti opettaneet niiden keittämistä.
6.1.2006 Manne Sorkka ja Taito Sorkka