Tämä opas edellyttää, että osaat jo keittää vettä. Jos et vielä osaa vedenkeiton taitoa, käy kansalaisopistossa kyselemässä vedenkeiton kurssia uusavuttomille. Kahvinkeiton osaaminen ei kelpaa.
Laita kolmen litran kattila täyteen vettä. Voit käyttää myös viiden litran kattilaa, mutta laita silloin vettä viisi litraa. Jos sinulla on jonkin muun kokoinen kattila, et voi keittää sillä spagettia. Jotkut lisäävät tässä vaiheessa veteen myös öljyä, mutta öljy on tarkoitettu vain moottoreihin, akseleihin ja vempeleisiin – ei ruokaan. Aseta kattila keskelle keittolevyä, ja kytke levy täysille. Tässä vaiheessa voit tehdä jotain hyödyllistä, kuten katsella televisiota.
Tunnin päästä puolet vedestä on kiehunut pois. Täytä kattila uudestaan ja jää tällä kertaa vahtimaan, ettei mopo karkaa käsistä. Jos sinulla ei ole mopoa, auto tai polkupyörä kelpaa aivan yhtä hyvin.
Kun vesi kiehuu, on aika lisätä suola veteen. Kaada sen verran suolaa, että veden väri muuttuu hieman valkoiseksi. Tässä vaiheessa kannattaa käydä kaupassa ostamassa spagettia, makaronia, pastaa tai mitä eri nimiä sillä samalla ruualla onkaan. Kauppareissusi pituudesta riippuen kattila saattaa olla takaisin tullessa tyhjä. Älä kuitenkaan jää ihmettelemään, kuka on pöllinyt kaiken veden, vaan täytä kattila uudestaan ja keitä vesi.
Veden kiehuessa vihdoin ja viimein lisää taas suola. Lisää heti perään spagetti, makaroni, pasta tai mitä sinulla nyt sitten onkaan, veteen. Tarvittava määrä on helppo päätellä. Nyrkkisääntönä on, että yhteen annokseen tarvitset spagettia suurin piirtein yhden annoksen verran. Jos olet pilkunnussija ja haluat tarkemman tuloksen, hanki kirjevaaka ja punnitse spagetti milligrammalleen. Myös sivuleikkurit ovat tässä tapauksessa hyödylliset, sillä niillä voit katkoa spagetit tarkalleen samanpituisiksi.
Nyt kiehuva vesi on kattilassa yhdessä suolan ja spagetin kanssa. Tästä alkaa vaativin vaihe. Sekoita spagettia noin puoli minuuttia, kunnes se pehmenee ja painuu kokonaan veden alle. Älä pelkää – ei se sinne huku. Jätä spagetti oman onnensa nojaan reiluksi vartiksi, ja ota vaikka torkut.
Herää kahden tunnin kuluttua palovaroittimien huutoon. Spagetti on palanut niin tiukasti kiinni kattilaan, että voit heittää samantien koko kattilan roskikseen. Nimittäin Erkkikään ei saa spagettia irti kattilasta – saati sitten syö sitä. Jos hella toimii vielä, voit jatkaa leikkiä uudella kattilalla.
Keitä vesi, lisää suola ja spagetti, sekoita ja odota vartti. Voit odotuksen aikana vaikka miettiä, kuinka korkealle kastemato hyppäisi, jos sillä olisi jalat. Spagetti on nyt valmista syötäväksi. Kaada spagetti siivilän läpi. Eihän se tietenkään mene siitä läpi, ellei sinulla ole jotain ihmeen isoreikäistä tai muuten vain rikkinäistä siivilää. Sen sijaan vesi valuu siivilästä läpi ja leviää lattialle. Käytä ensi kerralla tiskiallasta.
Ravistele ylimääräinen vesi pois spagetista. Sekoita nyrkillinen voita spagetin joukkoon. Kaada spagetti lautaselle. Olisi varmaan kannattanut tehdä jotain muutakin ruokaa kuin pelkkää spagettia. Ei auta itku markkinoilla. Kaada spagetin päälle puoli purkkia ketsuppia, jotta siinä olisi edes jotain makua. Syö spagetti irvistellen. Sammuta hellan levy puolen tunnin kuluttua.
24.6.2003 Manne Sorkka ja Taito Sorkka