MannewebMannen ruokanurkka

Riisin keittäminen

Tämä opas edellyttää, että osaat jo keittää vettä. Jos et vielä osaa vedenkeiton taitoa, käy kansalaisopistossa kyselemässä vedenkeiton kurssia uusavuttomille. Kahvinkeiton osaaminen ei kelpaa.

Ainekset (yhteen annokseen)

Astiat

Valmistus

Laita kolme litraa vettä kattilaan ja kattila levylle. Laita levy täysille ja lähde tekemään jotain muuta. Palaa tunnin päästä, jolloin puolet vedestä on kiehunut pois. Täytä kattila uudestaan ja vahdi tällä kertaa vieressä, kunnes vesi kiehuu. Laske vaikka keittiön seinäkaakeleita odotellessasi. Jos sinulla ei ole kaakeleita, laske vaikka kattolautoja tai kärpäsenpaskoja seinissä.

Lisää suola. Pari kolme desilitraa on jo aivan liikaa. Tässä vaiheessa käy ostamassa kaupasta riisiä. Osta jotain halpaa riisiä, sillä kaikki riisi on ihan samanlaista. Palattuasi kaupasta täytä kattila jälleen vedellä ja odota, että se kiehuu. Jos kaupat ovat jo kiinni eikä kotona ole riisiä, käy kerjäämässä sitä naapureilta. Jos heilläkään ei ole riisiä, heitä kivi ikkunasta sisään ja huuda perään: ”Pitäkää perkele pumppunne!”

Tässä vaiheessa tajuat, että riisiähän tässä keitetään eikä mitään spagettia. Kaada siis vesi pois kattilasta. Kaada kattilan pohjalle (siis sisäpuolelle) vettä vaikkapa sellaiset nelisen desilitraa.

Kun vesi vihdoin kiehuu, lisää suola jo annetun ohjeen mukaan. Tarvittavan riisin määrän saa kaavasta Vr = 0,437Vvln(pii²), jossa Vv on käyttämäsi veden tilavuus. Me käytämme kuitenkin yksinkertaisuuden vuoksi kaavaa Vr = ½Vv. Jos et välitä kaavoista, niin kaada riisiä sen verran, että kattilan pohja peittyy. Peitä kattila kannella.

Jotkut valuttavat riisin siivilässä ennen käyttöä, jotta muka kaiken maailman roskat lähtisivät pois. Se on kuitenkin yhtä hyödyllistä kuin auton peseminen loskakeleillä. Kärpäset, sittisontiaiset ja pienet kivet tuovat vain makua ruokaan.

Viiden minuutin päästä vesi on kiehunut yli ja riisi hajonnut mössöksi ja palanut kattilan pohjaan. Kaada möhnä roskikseen tai syötä koirille tai lapsille. Kattilan pohjalle palanutta riisiä voit raaputtaa pois jollain terävällä esineellä, joka myös naarmuttaa kattilan pohjaa.

Laita kattila levylle, joka nyt jo varmaan hehkuu punaisena. Kaada kattilaan saman verran vettä kuin edellisessä yrityksessä. Vesi kiehuu varmaan jo minuutin päästä. Säädäkin tällä kertaa levyä pienemmälle, kuten ykköselle. Lisää riisiä saman verran kuin edellisessä yrityksessä. Katso kelloa ja pistä aika muistiin.

Riisi on valmista noin viisi minuuttia aikaisemmin kuin savu alkaa nousta. Mieti tässä vaiheessa, olisiko riisin kanssa kannattanut tehdä jotain muutakin ruokaa. Pelkän riisin syöminen on tylsää kuin maalin kuivuminen, joten syö vain puolet riisistä. Anna loput koiralle, joka ei sitä todellakaan syö tai jos syö, niin oksentaa sen olohuoneen matolle, tai lapsille, jotka eivät ainakaan sitä syö tai jos syövät, niin eivät ainakaan paljon.

Nyt osaat keittää riisiä kuin aloittelija konsanaan.


24.6.2003 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

MannewebMannen ruokanurkka