Manneweb – Peli-Sorkka

Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto IV on järjestyksessään ja epäjärjestelmällistyttämättömyydellänsäkin kuudes Grand Theft Auto -sarjan peleistä, aivan kuten järjestysnumero osoittaa. Peli julkaistiin joillekin paskoille konsoleille jo ammoisia aikoja sitten, ja pitkän odotuksen jälkeen viimein tämän vuoden keskiviikkona, pelin ilmestymispäivänä kolahti tämä peli jonkun postiluukusta tai jostain kuin kauha päähän. Innokkaana kuola suusta valuen revin pelin muoveista kynsin hampain sekä muutaman sekunnin turhan oheismateriaalin syömisen jälkeen laitoin CD:n asemaan, vaikka se olikin DVD.

Ensimmäiset ajatuskatkokseni olivat ”Mitä vittua, saatana?”, sillä peli pyysi asentamaan myös parikymmentä ja -tusinaa muuta ja toistakin ohjelmaa toimiakseen edes jotenkin, mukaan lukien Microsoftin pelihärpäkkeen ja Rockstarin Sosiaaliklubin tai minkä lie. Mukana tuli myös pelaajan märkä painajainen, SecureROM, johon on moni kuollut. Hikeä nuoleskellen jatkoin asennusta, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Asennus oli pitkääkin pidempi, 15 tuskaista minuuttia, ja tämän aikana piti käyttää vähintään kahta levyä asemassa useamman kerran samaan aikaan. Asennuksen jälkeen olin jo toiveikkaana silmät kiiluen menossa pelaamaan, mutta ei saatana! Oli asennettava lisäksi vielä Windows Liven tai jonkin jokunen päivitys tai jotain muuta paskaa. 22 megan latausta myöhemmin sain pelin viimein tyhjäkäyntiin toiveikkaana kuin possu joulupöydässä.

Alun animoidun alkuanimaation väkisin katsottuani minut heitettiin suoraan naamalleni auton rattiin, ja ensimmäisen kymmenen ajometrin jälkeen mielessäni oli vain yksi ajatus sen tavallisen lisäksi: Onpa raskas peli! Grafiikka-asetuksia vain pienemmälle kuin pienin, ja niin alkoi peli pyöriä pitkin maita ja mantuja jo hieman sulavammin kuin kala vedessä. FPS pyörii silti 25:n molemmin puolin, joskus laskee alle 20:n, mutta tämä ei pelaamista silti haittaa – peli pyörii yllättävän sulavasti noin pieneksi FPS-lukemaksi tai sitten ei. Täytyy nyt kolmen päivän tauottoman pelaamisen jälkeen kertoa, että tämä ei häiritse pelaamista yhtään. Peli on siis erittäin nautittava, vaikka suorituskykyongelmia esiintyykin kuin härällä uudessa veräjässä.

Pelin grafiikka ei ole edes sieltä parhaasta alapäästä, sahalaitaa ja kirvesvartta esiintyy, varsinkin kun nykyisellä beetaversiolla (1.0) ei saa reunanpehmennystä pään päälle sitten millään. Varjot ovat rumia kuin mitkä, mutta arvostelijaa tämä ei haitannut saappaan vertaa. Kaupunki tuntuu elävämmältä kuin koskaan ennen kuolemaa, kun ihmiset tekevät omia juttujaan tai jotain. Auton saattaa nähdä tiensivussa nokkapelti ylhäällä tai missä lie ja jonkun saakelin miehen sitä epätoivoisesti vasaralla korjaamassa, saattaa päistikkaa törmätä ihmiseen lakaisemassa katua, hikisiin rakennustyömiehiin suunnittelemassa ruokatuntia tai vaikka pappiin saarnaamassa ihmisille hemmetistä, perkeleistä ja saakelista. Peli yllättää minut housut kintuissa yhä kerta toisensa jälkeen jatkuvasti, eikä loppua näy. Tuskin on pelikertaa, jolloin olisin pelannut 10 minuuttia jatkuvasti nauramatta jollekin tapahtumalle tai omalle typeryydelleni.

Juoni on mielenkiintoinen, hauska ja täynnä tehtäviä – aivan kuten maalin kuivuminen. Juonen kulkua saa myös itse päättää – usein löytää itsensä päättämästä pelihahmon kuolemasta, kun ei vaan osaa. Henkilöt ovat mielikuvituksellisia ja herättävät hilpeyttä kuin lampaat heinäpellolla. Kenenkään kuva ei jää löyläksi (tosin riippuu hyvin pitkälti siitä, mikä ”löylä” on – siiv. huom.), vaan henkilöt tulevat esiin verhojen takaa todella hyvin ja paremminkin.

Suhteet ovat myös tärkeässä osassa peliä, voi mennä kaverin kanssa vaikka pelaamaan taskubiljardia, helikopteriajelulle tai vaikka ryyppäämään kuin kala vedessä. Hoitamalla suhteita saa tiettyjä ”etuja”, kuten taksikuskin serkun kaiman kanssa jatkuvasti tarpeeksi ystävystymällä saa käyttöönsä ilmaisen taksin, jonka voi soittaa tarvittaessa paikalle tai paikan lähistölle tai ainakin sinne hujakoille. Tämän taksin kuljettaja kumminkaan ei kovin pidä siitä, että joutuu antamaan ilmaisia kyytejä takapenkillä, ja vittuileekin taksissa suoraan päin likinäköä.

Kaiken ja toisinkin puolin pelissä on alkuainesta vuoden parhaaksi keskiviikkopeliksi suorituskykyongelmista huolimatta, mutta ne oletettavasti korjaantuvat päivityksillä. Juoni on mahtava kuin kaksipäinen kirves, pelattavuus upeaa kuin perunan kasvattaminen järven jäällä ja tekemistä on yllin kyllin tai ainakin joksikin aikaa!

Peli on testattu seuraavalla alustalla, joten tehonpuutetta ei pitäisi olla kyseessä, vaikka kuitenkin on:

Yhteenveto (0–5)

Grafiikka3
Äänet4
Pelattavuus4
Omaperäisyys3

Kuvia pelistä


Mä oon rekkamies, aina puku päällä.


Moottoripyörä on moottoripyörä.


Kipinät vaan lentelee, kun tästä mennään tien yli, niin että heilahtaa.


Näkymättömän lentomopon ajaminen ylösalaisin on helppoa kuin heinänteko.


Saan ajaa suoraan tätä kaistaa. Kyllä vai ei? Arskalla meni ilta vähän pitkäksi, mutta onneksi hän on löytänyt rauhallisen nukkumapaikan.


Drive-in-keilahallit ovat nykyään muotia kuin keltaiset saappaat.


Otin lainaksi naapurin Sierran. Sen pysäköinti on helppoa kuin heinänteko.


Kasarmimme eessä suuri portti on.


Pesäpallokentällä lautasen äärellä lukkari ajeli kahva edellä.


Taustalla tuttu näky: liekkejä sylkevä trukki poikittain sillalla. Trukkikuski oli ajellut tuli perseen alla.


Liukas luikku yllätti autoilijat.


Päätön stuntti osoittautuikin oksettavan huonoksi tempuksi.


Ajelun lomassa täytyy muistaa venyttely. Taustalla on uutisista tuttu löntystelijä.


"Hai! Osta sie hyvä pöytä!" Pelin edetessä pelaajalta lähtee värinäkö ja kaikki alkaa olla harmaata paskaa.


13.12.2008

Teksti: Tampparination ja Keino Sorkka. Kuvat: Tampparination.


Lukijoiden kommentteja Grand Theft Auto IV:stä

Eikö peliarvostelijamme osannut arvostella peliä oikein? Oliko hän puolueellinen? Ajaako hän vanhalla jumputtavalla Corollalla sumuvalot päällä karvanoppien paukkuessa haisevaa kuusta vasten? Ei hätää! Voit kertoa meille omat haisevat kommenttisi pelistä. Parhaat kommentit julkaistaan. Manneweb katsoo oikeudekseen muokata viestejä haluamallaan tavalla ja enemmänkin.

13.12.2008 Vossikka

Miten tuo muka eroaa kolmosesta?

Keino Sorkka: Nosta ne housut kintuista, kädet pois housuista ja silmä käteen. Tässä on esimerkiksi drive-in-keilahalli, joka jo yksistään riittää syyksi uuteen peliin, ellei jopa kahteen.

14.12.2008 pahvi67

Kuvia lisää ! =D

Keino Sorkka: No anti tulla vaan.

16.12.2008 JUMALAUTA EN OLLU EKA KOMMENTOIJA ajaja

Jee, vihdoinkin tungitte tänne IV:stä arvostelun ku pyysin :D

Keino Sorkka: Etkä jumalauta ollut edes toinen kommentoija. Sinun pyynnöstäsi huolimatta tungimme arvostelun tänne tai jonnekin.

20.12.2008 nussija

voiko siinä runkata

Keino Sorkka: Testihenkilömme ainakin onnistui siinä tyydyttävästi, sillä pelaaminen onnistuu yhdelläkin kädellä.

21.12.2008 Ystävä

Mahtava peli,Vai mikä se oli

Keino Sorkka: Mitähän peliä mahdat tarkoittaa?

23.12.2008 Lol

Kuinkas helppoa se pysäköinti naapurin Sierralla siellä drive-in-keilahallissa on? Kuvia!

Keino Sorkka: Helppoa kuin heinänteko. Viestisi on välitetty jonnekin. Jääpä odottamaan ihan rauhassa.

30.1.2009 Sotaromaani

Voiks GeeTeeAa IV:ssä pelata Valtella?

Keino Sorkka: Päähenkilö on Valte, joten ei sitä millään muulla voikaan pelata.

5.3.2009 awxddferrrw33

arvostele tommi klansin kotkax (hawx) lennetään harmaalla aseistetulla kauhalla ja vähän muullakin.

Keino Sorkka: Tampparinationfani arvostelee, kunhan laiskottelultaan jaksaa.

20.4.2009 ajaja

Laitoin tonne pulmapalstalle viestii että tunkisitte arvostelun Sakarin villapaitapelistä tänne. No Mannee ei kuulemma kiinnostanu ja ohjas mut tänne. Eli kopio siitä mun viestistä sinne: " Tunge tännearvostelu Sakarin villapaitapelistä tänne tai vähintäänki johonki. Siihen yhteyteen voitte laittaa myös koodit ja H4Xit ja sun muut siihe pelii. Ja 100% läpäisyohje ois kiva kans." Toivottavast teet sen kans.

PS. Ootko löytäny mitää tsiittejä toho GTA nelosee?

Keino Sorkka: Lähetäpä raakateksti, niin työstämme arvostelun valmiiksi. Itse kuolen pelissä aina loppuvastustajaan, joten en voi antaa täydellistä läpipeluuohjetta. Sitä paitsi pelissä ei ole edes aseita, joten se on syvältä ja poikittain.

PS. Soita numeroon 4685550100. On kai siihen joitain muitakin tsiittejä.

10.5.2009 ajaja

Halloota, tuleekos se Sakarin villapaitapeliarvostelu tänne sivuille?

PS. Jostain syystä luin tuon GTA IV peliarvostelun ja se oli ihan mukiinmenevä, tai ainakin taskumattiin menevä, ellei peräti Jorman taskuihin menevä, joista Jorma tietää yhtä hyvin kuin omat taskunsa. Juu hejjj

Keino Sorkka: En ole vieläkään päässyt sitä läpi, koska siinä ei ole aseita.

PS. Arvostelujamme ei ole tarkoitus lukea. Jorma ei tiedä mistään mitään eikä muutakaan.

26.5.2009 taskumatti pelastaja jortikka

 1. osta peli
 2. lataa se!
 3. pelaa sitä peliä jonka sinä juuri äskö ostit
 4. hanki koodeja siihen
 5. lataa asekoodi
 6. ja siinä se sinulla on sinulla keino sorkka jorma on aseita niin helvetin paljon

Keino Sorkka:

 1. En.
 2. Mikä?
 3. En ostanut mitään.
 4. Mihin? ”Se” toimii todella hyvin ilman koodejakin. Itse asiassa täytyy ladata vaikeutuskoodeja, jotta olisi jotain haastetta tai edes jotain.
 5. Lataan ja varmistan aseen ilman koodeja.
 6. Lähden ammuskelemaan tähdättyjä laukauksia Sorkkalan torille tai jonnekin.

13.7.2009 Ajaja

no nyt on sakarin villapaitapelin tapaisia hyviä pelejä markkinoilla, kuten jullen stringipeli. Voisit testata jonkun niistä ja jos pääset läpi (ja ilmankin) ni voit tunkea arvostelun sitte siitä :D

Keino Sorkka: Tuo Jullen stringipeli on poistettu maan päältä ja muualtakin, joten hieman vaikeaa testata. Villapaitapeli nyt oli mitä oli, vaikkei ollutkaan.

6.8.2009 Manne Von Mannemus the Third

Milloin arvostelet Manneout 3, sekä niiden ladattavien sisältöpaketit: Broken Lada, Operation Mannorache, Point Manneout sekä Mothership mannen?

Huomasin Manneout 3 olevan mainio manne-simulaattori, sitä tulee nimittäin pelailtua kun tulee koti-ikävä tai hinku palata sorkkalaan, vaikka lampaat söis.

Keino Sorkka: Tuskin koskaan. Peli-Sorkan budjetti on leikattu silpuksi (kiitos idiootin toimitusjohtajan), joten täällä pelataan vain Generallyä ja Outgunia sen 10 minuuttia, kun sähköt on päällä täällä kellarissa. Onneksi tämä ei ole itävaltalainen kellari.

10.8.2009 ajaja, saatana.

No oli näköjään tuo maanmainio stringipeli poistettu. Voisit väkertää oman pelin, kuten Keinon sorkkapeli. Aika ihme olis jos nähtäisiin joku mannewebin omatekemä peli. Tai sitten semmonen/ useampiakin sellasia on tehty mutta jostain jännästä syystä niitä ei ole tungettu tänne, ja syyn varmaan laitat tän kommentin vastaukseen :D

PS. Keksi mulle joku uus hymiö kun esim. ":D" on tylsä enkä käytä sitä koskaan.

Keino Sorkka: Valitse näistä: ඞ ⍨ ☺ ☍, ⵓ੦〕 〠 ༗..༗੭ ɊՑ౧ๆ ٩๏̯͡๏)۶

29.8.2009 ajajaah

Kannattaako ostaa tää IV tietokoneelle vai PS3? Onko Xbox 360 ihan sukka?

PS. Testaa joku nettipeli ja tunge tänne arvostelu siitä. Joku MMORPG kävis hyvin. Ja tuohan tarkoittaa Mamman Mehukas ORavaPaska Geimi, ellen ihan väärässä ole?

Keino Sorkka: Kyllä, mutta vain pitkin hampain kuolleen ruumiin yli. Kyllä myös toiseen kysymykseen.

PS. Nettipelejä on testattu jo vuosia, vaikka lampaat söis langattoman verkkojohdon. Operation Flashpoint, Joint Operations, Live for Speed, SvenCo-op ja Naturalli ovat pelejä, joita ei kannata muualla kuin netissä pelatakaan. Outgun on testattu jo peräti kahteen kertaan.

1.1.2010 cs_Jorma69_94 (ajaja)

Ostin ton gta nelosen ps3:lle ja satuin ostamaan heräteostoksena myös ps3:n. Hahhah mun ei tarvinnukkaa asentaa mitään ylimääräisiä härpäkkeitä muutaku peli vaan kovalevylle. Pääsen nettiin multiplayeriin wlanilla tai normi lannikarvalla niin että heilahtaa.

Ne teemat niksun kännykkään maksavat aika järkyttävästi, $100 kipale. Vaivauduin kuitenkin ostamaan sellasen limsapulloteeman, kun justiin rahat riitti. Siitä yhdestä tehtävästähän saa 250 tonttua.

Mikä on paras ase sun mielestä tossa? Sinko on hauska kun ne raketit vaan kimpoilee jos ne lentää loivassa kulmassa seinään.

Keino Sorkka: Kai sentään söit turhan oheismateriaalin? Miten karvalla voi päästä nettiin? Käyvätkö tontut muka maksuvälineenä? Voiko omia tonttuja vuokrata toisten käyttöön?

Paras ase on auto, jolla saa porukkaa tapettua kuin heinää. Sekin vain kimpoilee, jos se osuu loivassa kulmassa johonkin.

30.1.2010 GTA IV runkkari

wannabe ryöstelypeli! mä poikapa ryöstin pankin kuule kolme kertaa ja nyrkkeilin ihteni ulos! teeppä sama perässä

Keino Sorkka: Oliko se muuten sama pankki? Oliko kyseessä sama nyrkki? En minä nyt jo kertaalleen tyhjäksi ryöstettyjä pankkeja ala enää ryöstellä.

2.2.2010 lllllll

mannet opn aaaa

Keino Sorkka: Viestisi on paskaaaaaa.

3.3.2010 NES-ajaja

Jos sulla tai jollain sattuu ullakolta tai jostain löytymään vanha muttei kunnon kasipittinen nintendo (nes) ni myy ihmeessä pois jollekkin hullulle keräilijälle. Ne maksaa useita kymmeniä eukkoja sellasesta ja ohjaimineen ja muine kamoineen saattavat luopua jopa vihreästä paperinpalasta jossa on isolla numerosarja "100" ja e-kirjain. Tai odota toiset 20 vuotta ja myy sitte, oletettakoon että arvo on suoraan verrannollinen aikaan.

PS. kato youtubesta sellasen tyypin ku NES-Retkun tekemiä arvosteluja nintendon peleistä. Uusimman videon pitäs tulla ens maanantaina (8.3) Tosin tää kommentti julkastaan todennäkösesti kyseisen ajankohdan jälkeen.

Keino Sorkka: Kasipiikkinen Nintendoni on kovassa käytössä leivänpaahtimena, joten en ole myymässä sitä ihan heti. Sitä paitsi en halua useita kymmeniä eukkoja, kun yhdestä jos toisestakin on tarpeeksi riesaa.

PS. Vihjailetko, että olisin vähän hidas?

19.3.2010 x-ajaja

Jos arvosteltavaa peliä kaipanet ni tesmaa semmone peli ku Trackmania: Nations Forever jos huvituttaa. Hyvän pelistä tekee se et se on ilmane ja se on jopa jossain listattu parhaaksi ilmaistietokonepeliksi. Ja kun se perus häkkyräformula alkaa kyllästyttää ni lataa uusii autoja jostain. Toisin ku generallys ni ladatut autot on samaa paskaa tehoiltaan ku perusformula eli kulkee vaa sen 500 stadiumin nurmikolla ennen ku seinä tulee vastaa. Ja nettipeli on kans jännää ja jotai suomiservujaki löytyy paitti et paska netti saa muiden autot kulkemaa sata metriä kerrallaan.

PS. ooks tesmannu gta iv:n nettipelii. Ounaan kaikki singolla. Myös race-moodissa

PSP. kato youtubest semmone video ku Paskapelit: Big Rigs. Ellet oo jo kattonu. Saa nauraa ja viel ilmaseks

Artturi Sorkka: Trackmania ei yllä lähellekään esimerkiksi Generallyn tasoa. Ajotuntumaa ei ole, pitoa on liikaa, radat ovat epämääräisiä hässäköitä ja kanssakilpailijat kiilaavia kusipäitä.

PS. GTA:nkin ajotuntuma on parempi kuin Trackmanian.

PSP. Big Rigsin ajotuntuma on melkein yhtä hyvä kuin Trackmanian.

Keino Sorkka: Trackmaniassakaan ei ole aseita.

PS. Testasin GTA:n nettipeliä jossain vanhemmassa versiossa ja ounasin kaikki keltaisella kauhalla.

PSP. Katsoin videon mutta en voinut nauraa, koska katsoin sen työaikanani.

14.4.2010 terve

oletko syöpä? tuntuuko aamuisin herääminen vaikealta? kärsitkö uniongelmista? oletko avioliitossa

Terveisin Esko K murvakalkku@hotmail.com

PS. iskällä on 5 lammasta, yhdeltä on takamus revennyt. minua itketti se.

PSP. olen homo, oletko sinäkin

Keino Sorkka: En. Ei. En. En muistaakseni, mutta useimmat rakastajattereni sen sijaan ovat.

PS. Jaa. Ajattelepa omalle kohdallesi.

SSP. En, mutta yksi rakastajattaristani on lepakko. Voitko kuvitella?

7.7.2010 Nimetön paskiainen

oon pelannu lapi kolmos maasta saa hienon autton kannataa ettii

Keino Sorkka: Puhkiruosteisen Sierran takia ei kannata vaivautua.

4.9.2010 ajaja

imaseppa heinää keino, gta:ssa ei ole lisensoituja autoja joten sierraa ei voi löytää. Modaa sen sijaan koko peli uusiksi manneweb-tyyliin ja tunge tänne kuvia koska mulla ei ole pc-versiota joten en voi omakätisesti käydä kattomassa miten onnistuit

Keino Sorkka: Pelissä on jo Huntta. Tosin sekin on muinaiseen versioon. Pidä perkele tunkkisi.

20.1.2011 Leevi

Keino Sorkka: Oletko sinä se Lassin Leevi? Ilmankos et sanokaan mitään.

19.2.2011 ajaja

meinaatko meinaatko arvostella tai tunkea jotain muuta tänne duke nukem foreveristä kun se korsto jostain ihmeen planeetalta taas hyökkää pelaajien hyllyihin?

ps. pitäskö mun vaihtaa nimimerkkiä

Keino Sorkka: Duke Nukem Forever ilmestyy, kun Suomi voittaa euroviisut. Arvosteluksi käy luultavasti Duke Nukem 3D:n arvostelu, mutta Foreverissä Duke ei kuulemma jaksa kantaa kuin paria hassua asetta kerrallaan, mikä on selvä huononnus yli kymmenen vuoden kehitystyöhön suhteutettuna.

PS. Älä vaihtele nimimerkkiäsi koko ajan.

14.3.2011 Tom de Jesus

Voiko tässä pelissä hakata Manneja ja ryöstää lampaita.

Keino Sorkka: Niko on varmaan itse jokin manne, joten voit hakata itseäsi lekalla päähän. Lampaiden ryöstäminen sen sijaan ei onnistu kirveelläkään, koska niitä ei löydy kissoilla eikä koirillakaan.

4.11.2011 ajaja

tee testikierros gta v trailerista ja testaa myös itse peli sitten kun tulee

Keino Sorkka: En helevetissä.

15.11.2011 Gyro Headloose

Ajattelen isoja latino tissejä tätä peliä pelatessa. Selvähän se

Keino Sorkka: Ajattele vähemmän, tee enemmän.

5.2.2012 Uncle Jammu

Grand Theft Auto V on tulossa oletko valmis?

Rockstarin mukaan pelin päähenkilö on itse manne.

Keino Sorkka: Ehkä tällä kertaa päähenkilö voisikin sitten olla rehellistä työtä tekevä hyypiö. Luotan visusti siihen, että Reikkis kyhää arvostelun vuonna 2019.

30.4.2013 Manne-tv

Tehkäähän uusia arvosteluja. Tai muuten tulen ja poltan Mannewebin bensakannun ja lampaan avulla poroksi!

Keino Sorkka: No, heitä joku peli meille tänne töihin.

Nimi tai nimimerkki
Kommentti


Manneweb – Peli-Sorkka