Manneweb – Peli-Sorkka

Operation Flashpoint

Operation Flashpoint eli Operaatio Läskipiste on Codemastersin vuonna 2001 tai joskus julkaisema sotapeli, joka tavoittelee voimakkaassa määrin realismia ja ruokakaapin ylähyllyä, jossa on kesällä vanhaksi mennyttä sinappia, tosin epäonnistuen siinä täysin ja enemmänkin.

Peliin on julkaistu kaksi lisäosaa, Red Hammer eli punainen vasara, joka käsittelee neuvostoliittolaisten kampanjaa, sekä Resistance eli vastus, joka käsittelee oikein kaksin käsin vastakkaisen vastarinnan kiisken kampanjaa.

Pelin realismin tavoittelun vuoksi se on melko vaikea, ellei jopa mahdoton, sillä jo yksi jos toinenkin osuma jo pelkästään vasempaan jalkaan saattaa tappaa kuoliaaksi, ellei enemmänkin. Vihollisten kyky nähdä vasen silmäluomesi kilometrin päästä talon takaa saattaa kuitenkin hieman latistaa tunnelmaa. Yritä siinä sitten aivan muina miehinä kykkiä puskissa sissipaskalla, kun luoteja satelee sieltä sun täältä eikä tiedä yhtään mistään mitään, ennen kuin kuolo korjaa.

Pelaajan ohjattavuus on aivan perseestä, syvältä ja poikittain molempiin suuntiin. Taistelijalla on härövarustuksenaan pitkät kalsarit, runkkupuku, villahousut, kahdet maastohousut ja toppahousut samaan aikaan, joten meno on kömpelöä kuin puujalkaisella lampaalla. Pelkästään maahan rähmälleen heittäytyminen vie aikaa yhtä paljon kuin PJ-teltan pystytys kahteen pekkaan. Aseilla tähtäyskin on vähän niin ja näin.

Peli sisältää melko useita ajoneuvoja panssarivaunuista helikoptereihin ja traktoreihin ja muihinkin, ja pelin avoimen modaamisen eli suomeksi tuunaamisen ansiosta saatavilla on kaikkea avaruusraketista formula-autoihin, jotka ovat nykyaikaisen sodankäynnin katkennut selkäranka ja tulehtunut umpilisäke. Codemasters on käyttänyt samaa ajoneuvojen fysiikkamoottoria myös äärirealistisissa Colin McRae -peleissään, jotka myyvät kuin hiilimonoksidi.

Modit tekevätkin tästä pelistä ehdottoman sammuneen tähden sotapelien joukossa. Mad Max -elokuvaan epämääräisesti pohjautuva modi oli eeppisintä, mitä olen koskaan pelannut, ja täytyy tietenkin mainita tässä täysin suomalaista tekoa oleva FDF, Finnish Defence Forces Mod. Modi lisää peliin Suomen puolustusvoimien yksiköitä ja polkupyörän.

Oikeasti parasta oli, kun laittoi tehtäväeditorissa kymmeniä siviilejä metsiin sienestämään ja kaverin kanssa metsästi niitä erinäisillä vehkeillä ja aseilla – aivan kuten oikeassakin elämässä usein tapahtuu. Tätä helpottamaan on luotu lisäosina myös semmosia ydinohjuksia ampuvia ajoneuvoja, eli tutummin ydinohjusautoja, joilla voi kerralla puhdistaa koko naapuruston ja vähän muutakin. Tätäkin hauskempaa oli kuitenkin, kun laittoi vuoren päälle satoja tuoleja, tai oikeammin puujakkaroita, samaan pieneen pisteeseen, jota sitten ampui pyssyllä tai ihan millä vain. Jos tietokone oli nuhapumppu tai entinen kahvinkeitin, peli kaatui siihen paikkaan, mutta tehokkaammalla koneella sai katsella diaesitystä alun toista tuntia.

Graafinen anti on ihan OK 2000-luvun alun peliksi. Hyvin pyörii vanhemmillakin koneilla – muistan hämärästi pelanneeni tätä 800 MHz:n Pentium III -aikoinani ja hyvin pyöri kuin puolukka pillussa. Voin suositella tätä kaikille ja muillekin, sillä modattavuuden ansiosta tämä peli taipuu moneksi ja muuksikin ja nettipelin ansiosta elää kituuttaa vielä pitkään ja pitempääkin. Varsinainen kampanja on kumminkin omasta sairaasta mielestäni läyleähkö.

Yhteenveto (0–5)

Grafiikka3
Äänet3
Pelattavuus5
Omaperäisyys3

Kuvia pelistä


Lehden takana on hyvä olla piilossa. Veitsenteräviä lehtien reunoja pitää muistaa varoa.


Tulta munille, tai tässä tapauksessa vasempaan lonkkaan.


Oikealla on pahaa-aavistamaton gonavartija. Vasemmalla on entinen pahaa-aavistamaton gonavartija.


7.12.2008

Teksti: Tampparination ja Keino Sorkka. Kuvat: Erkki Sorkka.


Lukijoiden kommentteja Operation Flashpointista

Eivätkö peliarvostelijamme osanneet arvostella peliä oikein? Olivatko he puolueellisia? Saivatko he esapekkaa ja puolikkaan nuhtelun? Ei hätää! Voit kertoa meille omat haisevat kommenttisi pelistä. Parhaat kommentit julkaistaan. Manneweb katsoo oikeudekseen muokata viestejä haluamallaan tavalla ja enemmänkin.

11.12.2008 Keino Mansikka

Loisto arvostelu jos ei peräti enemmänkin. Muistan kun pelasin tätä nuoruudessani tai joskus.

Keino Sorkka: No aika kökkö oli.

12.12.2008 mursu

tää on maailman paras sotapeli

Keino Sorkka: Tai sitten ei. Oikeaa sotaa ei mikään voita.

25.2.2009 Juha Krapula

Colin McRae -peleissä ei muuten ole läheskään niin realistinen ajotuntuma kuin Operation Flashpointissa.

Keino Sorkka: Colin McRaessä on myös epärealistisemmat pikataipaleet.

2.4.2009 Ankkurihissi

Ja tälle pelillehän tehdään jatko-osa joskus tänä vuonna. Arvostelua siitäkin. Kai pelissä pystyy runkata?

Keino Sorkka: Sama arvostelu sopii jatko-osaankin.

10.8.2010 Sorkan rakastelija

Flashpointti oli mun paras peli silloin joskus sorkan vuonna 2001

Keino Sorkka: Toiseksi paras oli varmaan Blobby Volley.

16.3.2011 Joel Anaalikuula

Kait tämän pelin mukana tulee ihan aitoa suomalaista sissijuustoa ?

Keino Sorkka: Tietenkin, kaksi kiloa. Mukana tulee myös viisi pakettia rekkamiehen pastilleja, kaksi putkiloa Vauva-sinappia sekä verta, hikeä ja kyyneleitä.

Nimi tai nimimerkki
Kommentti


Manneweb – Peli-Sorkka