MannewebMannen ruokanurkka

Kanakastike

Kana on pieni siivekäs lintu, joka kotkottaa. Kanan alkuperä on kaukaisessa muinaisuudessa. Se kehittyi alkukanasta välikanan kautta nykykanaksi. Jo muinaiset egyptiläiset söivät kanoja, kun he satoja vuosia sitten rakensivat kolmion muotoisia rakennuksiaan. Nykyäänkin iho voi mennä kananlihalle.

Ainekset

Astiat

Valmistus

Kaada kolmen litran kattilaan kolme litraa vettä. Jos sinulla on viiden litran kattila, kaada siihen kuusi litraa vettä. Jos sinulla on yhden litran kattila, siihen ei varmaankaan mahdu paljon mitään, joten voit heittää sillä vesilintua, kuten ahventa. Aseta kattila levylle ja levy täysille. Mene leikkaamaan nurmikkoa. Jos sinulla ei ole nurmikkoa, leikkaa naapurin nurmikko.

Palaa takaisin tunnin kuluttua, jolloin vesi on jo hyvin pitkälti kiehunut pois tai jonnekin muualle. Kaada kattila jälleen täyteen vettä. Huomaa kuitenkin samalla, että vesihän roiskahtaa kiehuen syliisi ja saat lieviä palovammoja. Vietä seuraava puolituntinen kylmässä suihkussa miettien, mitä järkevät ihmiset olisivat tehneet vastaavassa tilanteessa.

Tule takaisin keittiöön katsomaan, kuinka kattila on taas mystisesti tyhjentynyt ja levykin on muuttunut punaiseksi. Sammuta levy ja anna kattilan tällä kertaa jäähtyä sellaiset viisitoista minuuttia tai jopa vartin verran. Kaada kattila taas täyteen vettä ja pane levy täysille.

Vesi kiehuu noin vartin päästä. Pudota kanankoivet tai muut osat veteen. Pidä huoli, että koipesi ovat kokonaan veden alla, sillä vedenpäällisistä osista tulee kovia ja kuivia. Anna koipien kiehua tunti pari, jolloin ne tulevat sopivan mureiksi, vaikka lampaat söis. Mieti odottaessasi, kuinka pitkälle päätön kana jaksaa juosta. Samalla voit vaikka kolata pihasi lumesta.

Havahdu neljän tunnin kuluttua, kun kanankoivet ovat lähestulkoon hajonneet kappaleiksi. Pilko sipulit silpuksi ja tee ohimennen käteesi syviä haavoja. Kuori ja perkaa kanankoivet ja pilko liha pieniksi paloiksi. Luut ja nahan voit syöttää vaikka akvaariollesi.

Ruskista sipuli ja paista liha pannulla tai padassa. Lisää joukkoon vettä ja vehnäjauhoja sen verran, että saat sopivan paksun tai löysän kastikkeen. Lisää myös mausteet. Anna kastikkeen hautua noin 30 minuuttia tai jopa puoli tuntia. Hautumisen aikana voit tapetoida lattian.

Kanakastikkeen kanssa voi syödä esimerkiksi riisiä. Niin, eipä sen kanssa juuri muuta kannata syödäkään.


19.1.2006 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

MannewebMannen ruokanurkka