Manneweb - Vempelemaailma

Takuupalautus

Kaiken maailman kaupoista ostetuissa tavaroissa ilmenee usein käytön aikana kaikenlaisia vikoja, vaikka lampaat söis. Onneksi kuluttajan suojaksi on olemassa kuluttajansuojalaki sekä yleensä myös kaupan myöntämä takuu. Takuu tarkoittaa sitä, että kauppa korvaa kaiken takuuaikana ja muulloinkin syntyneen mahdollisen ja mahdottoman vahingon täydellisesti ja paremminkin.

Irtosiko kovalevystäsi tikku? Suliko prosessorisi ylikellotuksessa? Kaatuiko hiiresi? Halkesiko emolevysi viiteen osaan, kun astuit sen päälle? Eikö näytönohjaimesi enää toimi konepesun jälkeen? Eikö äänikorttisi toimi vieläkään, vaikka sahasit sen tarkasti muistipaikkaan sopivaksi? Tuliko kannettavaan tietokoneeseesi reikiä, kun teit heinää? Hajosiko autostasi vaihdelaatikko, kun olit viemässä näppäimistöä kotiisi? Hävisikö kirveestäsi terä ja varsi kesken halonhakkuun? Ei hätää, takuu korvaa aivan kaiken ja muutakin.

Kun olet lähettämässä rikkinäistä tuotetta takaisin myyjälle, varmista, että tuote on rikki. Esimerkiksi kovalevyt saattavat usein vaikuttaa rikkinäisiltä, mutta oikeasti virtajohto onkin huonosti kiinni. Täydellisen ja paremman varmuuden saamiseksi kannattaakin vaikka lyödä meisseli kovalevyn läpi tai hakata se lekalla litteäksi. Suoraan verkkovirtaan kytkemällä saa heikoimmat laitteet kätevästi rikki.

Ehjänkin tuotteen voi lähettää, jos sille ei ole enää mitään käyttöä. Silloin voi itse keksiä sopivan vian, kuten että tuote on väärän värinen tai se haisee lampaalta. Löytyykö vintiltäsi vanha televisio vuodelta 1972? Lähetä se takuupalautuksena kauppaan, niin saat tilalle uuden 85 tuuman litteän plasmakuvaputkidigitelevision.

Usein kauppa vaatii takuulähetyksen mukana jonkinlaisen täytetyn takuulomakkeen, vaikka lampaat söis. Jos siinä kysytään tuotteen sarjanumeroa, kannattaa siihen kohtaan kirjoittaa: "Katsokaa itse siitä tuotteesta." Muutenkin kaikenlaisia ostopäivämääriä ja kuitin numeroita on ihan turha täyttää, koska kaupallahan ne tiedot on joka tapauksessa - tai jos ei ole, niin ei niitä tarvitakaan. Vikaselosteeseen kannattaa kirjoittaa yleispätevä selvitys, kuten "tuote ei toimi", "se meni rikki" tai "paskana".

Kannattaa muistaa, että kauppa maksaa takuupalautuslähetyksen. Tämä onkin vallan loistava keino päästä eroon ylimääräisestä tavarasta. Kannattaa pakata lähetettävä tuote mahdollisimman isoon pahvilaatikkoon ja tunkea sinne myös roskapussi, vanhat sukat, kiviä, hiekkaa, käpyjä, elektroniikkaromua, heinää, johtoja, perkele, ruuantähteitä, vanhoja lehtiä, vanhat talvirenkaat, lampaita ja kuivunutta maalia. Teippaa vielä tarvittaessa paketin kylkeen lisää tavaraa ilmastointiteipillä tai jeesusteipillä, vaikka lampaat söis.

Korvaavan tuotteen pitäisi saapua viimeistään seuraavana aamuna postilaatikkoosi. Jos näin ei ole tapahtunut, soita välittömästi kauppaan ja esitä vastalauseesi. Sopivia sanoja voit opetella netissä pyörivästä asiakaspalaute-MP3:sta. Muista, että sinulla on oikeus vaatia korvaukseksi ylimääräistä tuotetta jokaista ylimääräistä päivää kohden.

Kannattaa muuten huomata, että nämä ohjeet eivät käy Manne-myymälässä. Manne-myymälän tuotteet eivät nimittäin hajoa koskaan ja kun ne hajoavat, niin myymälä ei korvaa mitään. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ottaa telepaattinen yhteys lähimpään lampaaseen.

Kuvia

[Kuva 1]
Tämä kovalevy on ainakin hajonnut kunnolla. Pakettiin kannattaa kuitenkin tunkea vielä pehmusteeksi jotain muutakin roinaa.

[Kuva 2]
Komerosta löytyi läjä vanhaa paskalukemista. Se on hyvä tunkea samaan pakettiin kahvinkeittimen kanssa ja lähettää hevon kuuseen. Painoakin tulee 30 kiloa, mutta onneksi ei tarvitse maksaa lähetyksestä senttiäkään. Laatikko mitä luultavimmin hajoaa matkalla kappaleiksi - ei paljon kiinnosta.

[Kuva 3]
Rikkinäisen hiiren kaveriksi voi pakata yhtä jos toistakin roinaa.


7.9.2006

Teksti ja kuvat: Varma Sorkka.

Manneweb - Vempelemaailma