MannewebMannen ruokanurkka

Paistetut silakkafileet

Silakka on meressä suurissa parvissa elävä pikkuinen kala, jolla ei ole päätä eikä pyrstöä, vaan parhaat selkäpalat.

Ainekset

Astiat

Valmistus

Ota kaapista vehnäjauhopaketti ja pudota se lattialle. Onneksi vehnäjauhoja ei tarvita tähän ruokaan. Ota kaapista ruisjauhot ja kaada riittävästi jauhoja lattialle sekä kulhoon tai kippoon ja sekoita huolella. Jos sinulla ei ole ruisjauhoja etkä jaksa käydä kaupassakaan, voit tehdä itse ruisjauhoja ruisleivästä raastimen tai vasaran avulla. Lisää suola jauhojen sekaan. Anna ruisjauhojen asettua kulhossa puolisen tuntia ihan rauhassa. Käy vaikka vaihtamassa autoosi talvirenkaat.

Palaa takaisin astialle, kun olet saanut rikottua tunkin. Kompastu lattialla olevaan vehnäjauhopakettiin ainakin kaksi kertaa ja heitä se lopulta olohuoneeseen. Ota jääkaapista tai jostain silakkafileet pöydälle tai jonnekin. Pudota ainakin yksi silakka lattialle. Tapa silakat ja pyörittele ja kierittele ne jauhoissa. Kun olet nerokkaasti pyöritellyt niitä lattialla olevassa vehnäjauhokasassa, kierittele niitä vielä kulhossa.

Pane paistinpannu hellan levylle ja odota, että se kuumenee. Tapahtumaa jouduttaaksesi voit myös kytkeä levyn päälle. Pohdi aikasi kuluksi, kuinka monta EU-komissaaria tarvitaan vaihtamaan miljardi hehkulamppua.

Vartin päästä siirrä paistinpannu oikealle levylle. Oikean levyn löydät kokeilemalla kämmenelläsi levyjä. Kämmenesi muuttuu punaiseksi ja suurenee, kun se on oikealla kohdalla. Tässä vaiheessa kannattaa päästää punaisia perkeleitä suustaan. Kun pannu on niin kuuma, että saat molempiin korviisi toisen asteen palovammoja, voit aloittaa silakoiden paistamisen voissa. Margariini ei muuten lainkaan kelpaa ruuan paistamiseen eikä oikeastaan mihinkään muuhunkaan. Et jumalauta käytä margariinia! Lähde hampaat peruslukemilla kauppaan ostamaan voita ja uusi valuruosteinen paistinpannu.

Kun palaat kauppamatkaltasi, hellanlevy hehkuu punaisena kuin Esterin perse Naantalin auringossa ja paistinpannu on tuhoutunut maan tasalle, jos se on ollut halvempaa mallia. Kaikki tämä tuo elävästi mieleesi vuoden 2006 katkeran taistelun munakkaan kanssa. Heitä kuuma paistinpannu pihalle naapurin kakaroiden iloksi ja ota kaapista 15 vuotta sitten ostamasi ruosteesta tehty varapaistinpannu ja laita juuri ostamasi paistinpannu sen tilalle.

Paista aina kuusi silakkaa kerrallaan ja pudota seitsemäs lattialle kuin eno veneestä. Tässä vaiheessa voit alkaa etsiä paistinlastaa kuin sonni uutta veräjää. Paista silakat puolin ja toisin ja käännä ne puolessavälissä.

Vedä paistetut silakkafileet napaasi suoraan pannulta ja jauhot suuhun kiposta. Syötä lattialla olevat jauhot ja silakat naapurin kakaroille, jotka pitäisi piestä vähintään kerran päivässä.


18.3.2009 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

MannewebMannen ruokanurkka