MannewebMannen ruokanurkka

Pyttipannu

Pyttipannu on vanhaa perinteistä ruotsalaista perinneruokaa, jonka historia ulottuu jo muinaiseen historiaan. Se koostuu lähinnä kahdesta asiasta, pytistä ja pannusta.

Ainekset

Astiat

Valmistus

Täytä kattila vedellä täyteen asti, mutta ei kukkuralleen. Keitä perunat kattilassa. Perunoiden kiehuessa voit vaikka samalla pohtia, miksi television ruutu on suorakulmio eikä esimerkiksi spiraalin muotoinen pyramidipallo. Jos sinulla ei ole televisiota, mieti vaikka, mitä teksti-TV:n sivulla 515 on.

Kun perunat ovat kiehuneet kivikoviksi, kaada ne roskikseen. Täytä kattila uudelleen täyteen vedellä ja keitä uusia perunoita noin varttitunnista viiteentoista minuuttiin. Todelliset ammattilaiset voivat keittämisen aikana silputa sipulit. Jos olet uusavuton, kuten kaikki Mannewebin lukijat, älä yritä tehdä kahta juttua samaan aikaan. Yleensä ei kannata tehdä edes yhtä juttua samaan aikaan.

Kun perunat ovat kiehuneet, pilko ne ja makkarat palasiksi. Viillä samalla peukaloosi syvä haava. Etsi kaapeista ja laatikoista turhaan laastaria tai muita sidetarpeita. Käy lopulta kaupassa ostamassa laastaria. Jos kaupat ovat jo kiinni, soita ambulanssi. Muista mainita puhelusi aikana Manneweb.

Kun olet palannut reissultasi – minne sitten ikinä menitkin – hellasi on luultavasti hajonnut, koska unohdit levyn täysille. Käy kaupassa ostamassa uusi hella. Jos kaupat ovat jo kiinni, odota seuraavaan päivään. Jos kaupat ovat seuraavanakin päivänä kiinni, tee keittiön lattialle nuotio. Vaihtoehtoisesti voit hoitaa kypsennyksen sytkärillä tai tulitikuilla.

Nyt sinulla on siis perunat, makkarat ja sipuli palasina ja vasen peukalo puoliksi irti. Paista nämä kaikki kuumassa voissa paistinpannulla. Paistamisen aikana voit taas pohtia maailman menoa ja vähän muutakin. Miksihän esimerkiksi lammas pystyy syömään heinää pimeälläkin pellolla, mutta ahven ei? Kun kaikki ainekset ovat mustaa hiilimurskaa, pyttipannu on valmis, vaikka lampaat söis.

Pyttipannun kanssa on aina pakko syödä paistettu kananmuna. Kananmunan paistaminen on helppoa kuin heinänteko. Lisää paistinpannulle taas voita. Riko kananmunan panssarikuori paistinpannun reunaa vasten tai purista se nyrkissäsi rikki. Valuta kananmunan sisus paistinpannulle siten, ettei sitä lentele seinille, kattoon tai naapurin postilaatikkoon. Jos näin kuitenkin käy, lyö kovaa pöytään ja huuda perkelettä ja muita sen semmoisia.

Kun kananmuna alkaa savuta, se on jo liian kypsä. Ota se silloin pois pannulta ja kaada se yläpuoli alaspäin pyttipannun päälle. Pyttipannu on lopullisesti valmis.


21.12.2005 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

MannewebMannen ruokanurkka