Pipari eli piparkakku on kova keksi, jota syödään pääasiassa jouluhannuksen aikaan ja muulloin. Piparin keksivät muinaiset luolasorkkalaiset.
Vaahdota voi ja sokeri kulhossa haarukalla. Jos olet tyhmä tai heikko, voit käyttää sähkövatkainta, joka lennättää ylimääräisen voin seinille tai jonnekin. Jos sinulla ei ole voita eikä sokeria, tee taikina ilman niitä. Lisää rikotut kananmunat ja siirappi. Sekoita taikina tasaiseksi tai semmoiseksi ja nouki munankuorien sirpaleet pois. Jätä taikina yöksi jääkaappiin tai jonnekin yhtä kylmään paikkaan. Käy katsomassa sitä parin tunnin välein.
Ota seuraavana päivänä tai joskus viime vuonna unohtunut taikina jääkaapista leivinlaudalle tai jonnekin ja siirrä uusi taikina vanhan tilalle jonnekin jääkaapin salalokeroon tai jonnekin. Jos sinulla ei ole leivinlautaa, käytä lattiaa, mikäli sellainen löytyy. Muussa tapauksessa ohita tämä vaihe ja kaikki muutkin vaiheet ja syö taikina kiroillen. Ota kaulin kaapista. Jos sinulla ei ole kaulinta, voit käyttää myös vanhaa pesäpallomailaa. Kauli taikina kauttaaltaan ja muutenkin 4,45 millimetrin paksuiseksi.
Painele taikinasta piparkakkumuoteilla tai semmoisilla piparkakkuja. Kannattaa käyttää lampaan muotoista muottia ja vasaraa. Ammattilaiset käyttävät viivoitinta ja mattoveistä. Tosiammattilaiset ostavat lasertyöstökoneen ja mallintavat piparit mikrometrin tarkkuudella tietokoneella. Käyttämällä voimaa saat myös leikattua sormeesi jouluiset haavat.
Siirrä piparkakut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tunge täysinäinen pelti uuniin. Voit paistaa piparit myös paistinpannulla. Laita parin tunnin päästä uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja paista pipareita noin vartti tai kunnes ne ovat aivan mustia. Ota piparit ulos uunista ja syö ne kaikki irvistellen tai säilö ne kaappiin seuraavaa joulua varten.
Jos haluat elvistellä oikein kunnolla ja enemmänkin, rakenna piparkakuista talo, navetta, paskahuussi, keltainen kauha tai lammas.
22.12.2006 Manne Sorkka ja Taito Sorkka