MannewebMannen ruokanurkka

Pihvin paistaminen

Pihvillä on pitkä historia. Jo antiikin luolamiehet söivät mammuttipihvejä. Nykyään mammutinliha on kiven alla ja kivikin on hukassa, joten täytyy tyytyä johonkin muuhun lihaan. Pihvin paistaminen on tähän mennessä tekemistämme ruuista kaikkein vaativinta, joten on tärkeää, että noudatat ohjeita ehdottoman tarkasti.

Ainekset (yhteen annokseen)

Astiat

Valmistus

Kuumenna paistinpannu levyllä aivan helkutin kuumaksi. Jos hellanlevysi ei kuumene helkutisti, jätä pihvin paistaminen suosiolla asiantuntijoille ja käy ostamassa kaupasta vaikka kilo nauriita. Lisää rasva pannulle ja odota, että se muuttuu ruskeaksi. Lue vaikka sillä aikaa jotain hyvää kirjaa.

Kun savunhaju saavuttaa sieraimesi, juokse kiireesti keittiöön. Vie paistinpannu kiireesti tiskialtaaseen ja kaada siihen kylmää vettä. Näin paistinpannusi on varmasti kiero ja vääntynyt, vaikka se muuten olisikin selvinnyt kuumuudesta ehjänä. Yritä vielä hakata vasaralla pannun pohjaa suoraksi, vaikka se onkin maailman turhinta hommaa. Riko lopulta pannun pinnoite, jos sinulla on pinnoitettu pannu. Rikkinäinenkin pannu on tehokas ase murtovarasta vastaan – sillä saa varmasti itselleen linnatuomion. Älä siis pidä pannua itselläsi, vaan lahjoita se vaikkapa anopillesi.

Käy ostamassa kaupasta uusi paistinpannu. Osta musta. Laita uusi pannu kaappiin ja ota sieltä 13 vuotta vanha varapaistinpannu, joka kuuluu jokaiseen kotiin. Jos hellanlevy ei ole vieläkään hajonnut, vaikka se on hehkunut punaisena jo varmaan tunnin, jatka pihvin paistamista. Kuumenna paistinpannukin punahehkuiseksi ja lisää siihen rasva.

Kun rasva alkaa roiskua silmille, käy kaupassa ostamassa pihvi. Kannattaa ostaa mahdollisimman kallis pihvi. Sisäfilee on kalliimpaa kuin ulkofilee ja nauta on kalliimpaa kuin sika. Tästä voi nopeasti päätellä, että kannattaa ostaa kanan keuhkot. Väärin luultu. Kannattaa ostaa kunnon naudan sisäfileepihvi. Osta isoin pihvi, mitä kaupasta löytyy. Sopivaa pihviä etsiessäsi voit miettiä, miksi kaikki ihmiset ovat erilaisia paitsi sinä.

Keittiössä on taas helvetti irti. Savua on joka puolella ja rasva on palanut pannuun kiinni. Pannun muovikahvakin on sulanut poikki – paitsi, jos pannussa ei ollutkaan kahvaa tai kahva ei ollutkaan muovia. Nyt pääsemmekin tämän ohjeen nerokkaimpaan osaan. Koska levyllä oli ikivanha varapannu, upouusi, kaapissa ollut pannusi ei mennytkään rikki heti ensimmäisellä käyttökerralla.

Varapaistinpannun voi vielä pelastaa sammutamalla levyn ja jättämällä pannun siihen. Näin pannu jäähtyy hitaasti eikä väänny muodottomaksi. Nyt on kuitenkin kiire, joten heitä pannu takapihalle varomattomien lapsien yllätykseksi. Levy on luultavasti aika kuuma, jos hella ei ole vieläkään hajonnut. Pane upouusi paistinpannu levylle ja odota, että se kuumenee helkutin kuumaksi. Lisää rasva pannulle. Rasvaroiskeet alkavat hetken päästä kuumentaa naamaasi.

Aseta pihvi pannulle ja paista sitä niin kauan, että se on pohjasta kypsä. Käännä pihvi ja paista niin kauan, että pihvi on kokonaan kypsä. Jos haluat raa’an pihvin etkä kypsää, paista sitä niin kauan, että se on raaka. Pihvin paistuessa voit miettiä, miksi MD-11 lentää korkeammalla kuin Pendolino. Mausta pihviä kaikilla mahdollisilla mausteilla – ennen kaikkea pippureilla. Jotkut hakkaavat pihviä ennen paistamista isolla vasaralla, mutta se on yhtä hyödyllistä kuin sukkien syöminen.

Nauti pihvi esimerkiksi pakasteherneiden kanssa. Vetäise pihvi naamaasi ja herneet nenääsi. Yöllä kuuma hellanlevy sytyttää vihdoinkin levyn vieressä olevan talouspaperirullan, josta tuli leviää leikkuulaudan ja veitsitelineen kautta kaapistoon. Työskentelytasolta lentänyt kekäle sytyttää keittiön maton ja sitä kautta ruokapöydän. Palokunta tulee aamuyöllä sammuttamaan kytevää hiilikasaa, joka kerran oli talo.


27.11.2003 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

MannewebMannen ruokanurkka