MannewebMannen ruokanurkka

Perunoitten keittäminen

Peruna eli maapäärynä eli pottu on Perusta tuotu pallukkamainen ruoka. Se kasvaa kituuttaa maan alla häpeissään. Maan päälle se puskee vihreät varret ja lehdet, jotka maistuvat aivan helevetin pahalta. Perunoista tehdään ruoan lisäksi myös ranskanperunoita, perunalastuja, liimaa ja paristoja.

Ainekset

Astiat

Valmistus

Sekoita perunajauhot kulhossa tasaiseksi jauhomaiseksi jauhoksi. Anna jauhojen vetäytyä rauhassa puoli tuntia, kunnes aika on kypsä ja otsassa on kupla. Sillä välin voit opetella Mannen pulmapalstan ulkoa hieman sorkkalaisittain ääntäen. Lisää jauhoihin riittävästi suolaa ja puoli kiloa vettä tai jotain. Sekoita taikinaa samanaikaisesti myötäpäivään ja vastapäivään, kunnes se on sitkeähköä kuin ylämäkeen kuollut lehmä. Muotoile taikinasta perunan muotoisia perunoita leivinlaudalle loikoilemaan kuin kaupungin työntekijät ja niiden lapiot.

Aseta kattila levylle noin suurinpiirtein. Säädä levy täysille. Kaada kattilaan kaksi kiloa nestemäistä jäätä ja ala keittää sitä kuin viimeistä päivää. Mene siksi ajaksi vaikka tapetoimaan saunaa.

Puolen tunnin ihmettelyn jälkeen tajua, että kattila on aivan väärällä levyllä ja ehkä jopa poikittain. Oikean levy löytää helposti koskettamalla levyjä kämmenellä järjestyksessä vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas ja edestä taakse. Tiettyä levyä koskettamalla ilmaan lentelee pieniä tai keskikokoisia perkeleitä kuin pyitä maailmanlopun edellä. Pysähdy tässä kohtaa ja paina kyseinen levy päähäsi muistiin. Jos olet huonomuistinen, juokse äkkiä hakemaan muistilehtiö ja kirjaa siihen oikea levy ja perkeleiden tarkka lukumäärä pilkun tarkkuudella. Jos sinulla ei ole muistia eikä muistilehtiötä, lähde siltä seisomalta muistilehtiökauppaan ovet ja ikkunat paukkuen kuin tykistökeskityksessä. Takaisin ei ole tulemista ilman lehtiötä.

Kun oikea levy on onnistuneesti löytynyt, siirrä kattila vaivihkaa oikealle levylle. Pudota se siirron yhteydessä lattialle tai jonnekin, jolloin joudut täyttämään sen uudestaan. Veden kiehumista odotellessasi voit täyttää muistilehtiön kirkkoveneillä.

Lisää perunat kattilaan, kun neste kiehuu valtoimenaan yli äyräittensä. Anna perunoitten kiehua täyttä häkää 15–30 minuuttia. Harjoittele tällä välin keihäänheittoa makuuhuoneessasi oikeaoppisesti karjuen. Huutele heittojen välissä Seppo Rädyn repliikkejä niin, että naapurisikin kuulevat.

Perunat ovat vihdoin ja viimein kypsyneet kuin telkkä pöntössä. Poimi ne uljaasti paljain käsin kattilasta. Toisella kädellä voit lyödä pöytään oikein olan takaa. Kaada vesi naapurin postiluukusta sisälle ja pane perunat takaisin kattilaan ja kattila pöydälle lojumaan valtoimenaan. Anna veden haihtua perunoista viitisen minuuttia tai muun sopivan ajan verran. Tarjoile perunat kuumina. Perunoitten kanssa voi juoda kaljaa. Sammuta aterian jälkeen hellan levy ja lähetä Mannen pulmapalstalle hätähuuto toisen kätesi palovammojen takia. Istu vaatekaappiisi odottamaan vastausta kieli vyön alla.


17.8.2010 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

MannewebMannen ruokanurkka