MannewebMannen ruokanurkka

Paukkumaissi

Paukkumaissi eli pop corn on vanha keksintö. Jo muinaiset intiaanit tuhansia vuosia sitten paukuttivat maissia. Paukkumaissin valmistus on helppoa kuin heinänteko – jopa nykyajan ihminen pystyy siihen.

Ainekset

Astiat

Valmistus

Laita kattila tuleen ja kaada sinne rasvaa niin paljon, että pohja peittyy. Muista, ettet käytä muovista tai pahvista kattilaa. Heitä mukaan pari maissinjyvää. Nyt ei voi muuta kuin odottaa kuuta nousevaa. Voit samalla miettiä, miksi lepakko pystyy lentämään pimeässä, mutta sammakko ei.

Kun kattilassa olevat pioneerijyvät ovat räjähtäneet, kaada sinne sellainen reilun sentin kerros maissinjyviä. Nämä muodostavat varsinaisen iskuryhmän. Kerroksen korkeuden voit mitata vaikka viivoittimella. Muovinen viivoitin käy oikein mainiosti, sillä se sulaa kattilaan ja näin paukkumaissi saa mukavan kuorrutuksen.

Peitä kattila kattilankannella, jotta paukkuvat maissinjyvät eivät pääse karkuun. Paukkumisen alkaminen kestää suurin piirtein 30 sekunnista puoleen minuuttiin. Odotusajan voit käyttää vaikka heinän tekemiseen. Maissinjyvien paukkuessa ravistele kattilaa niin maan perusteellisesti. Kun paukkuminen on loppunut, paukkumaissi on todennäköisesti noussut osittain kattilan ulkopuolelle.

Paukkumaissi on siitä mainiota ruokaa, että sitä syntyy aina enemmän, kuin mitä kattilaan mahtuu. Esimerkiksi viiden litran kattilasta saa viisi ja puoli litraa paukkumaissia. Muista, että yksi ihminen jaksaa syödä keskimäärin neljä litraa paukkumaissia yhteen menoon – kahteen menoon tietysti kahdeksan litraa. Polta ainakin pari maissia levyyn kiinni.

Ripottele paukkumaissiin muutama ruokalusikallinen suolaa. Jotkut haluavat kuorruuttaa maissinsa juustolla. Heitä halutessasi kilon emmentaalipala maissin sekaan. Kaada paukkumaissi tarjoilukulhoon ja syö se.


5.9.2003 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

MannewebMannen ruokanurkka