Hernekeitto on herneistä tehty keitto. Erilaisia hernekeittoja on lukemattomia määriä ja enemmänkin. Esimerkiksi Suomen armeijan hernekeiton tunnusmerkkinä on usein se, että siitä puuttuvat herneet.
Olemme saaneet paljon haukkuja siitä, että olemme neuvoneet pääasiassa valmisruokien valmistusta. Nyt asia on korjattu ja kerromme juurta jaksain, kuinka tehdään kunnon hernekeittoa, vaikka lampaat söis.
Hernekeiton valmistus on hidasta hommaa. Se alkaa herneiden ostamisesta. Herneitä on monia eri lajikkeita ja muutama muukin, mutta vihreät ja pyöreät herneet ovat parhaita. Osta kymmenen kiloa herneitä ja enemmänkin. Kylvä herneet keväällä hyvään multaan. Jos sinulla ei ole hyvää multaa, kylvä ne huonoon multaan. Hernekeiton kanssa syödään yleensä ruisleipää, joten hanki jostain 50 kiloa ruista. Kylvä rukiinjyvät pellolle keväällä. Jos sinulla ei ole peltoa, kylvä jyvät naapurisi pellolle.
Loppukesästä herneet ovat kypsyneet, joten pääset poimimaan ne talteen. Helpoin poimintatapa on niittää viikatteella herneen varret ja sen jälkeen kerätä ne isoon kasaan. Herneet kasvavat pienissä paketeissa, joita kutsutaan paloiksi. Yhteen hernekeittoannokseen tarvitset puoli litraa herneitä.
Syksyllä pääset niittämään rukiin. Viikatteella niittäminen on helppoa kuin heinänteko. Voit myös pyytää naapurin leikkuupuimuria lainaksi tai yksinkertaisesti vain ottaa sen. Yöllä on parasta käydä puimassa, jotta naapurisi ei huomaisi mitään. Erottele jyvät akanoista. Jauha jyvät jauhoksi – tässä voit käyttää apuna nykytekniikkaa eli huhmaretta.
Ota herneet pois paloista johonkin suureen astiaan. Jos olet kiireinen tai muuten vain tyhmä, voit jättää herneet palkoihin ja jopa palotkin varsiin – mössöksi ne kuitenkin jauhautuvat. Ota myös herneissä olevat toukat mukaan, sillä ne antavat makua muuten niin tylsän makuisiin herneisiin. Herneet nimittäin maistuvat loppujen lopuksi tylsältä kuin maalin kuivuminen, vaikka lampaat söis.
Lisää astiaan vettä ja anna herneitten vesittyä muutama päivä. Lisää joukkoon lihaa, esimerkiksi sianlihaa, jota joulukalkkunasta on varmaankin jäänyt talteen. Lisää suolaa vaikkapa puoli litraa. Sekoittele seosta muutama päivä ja yö, kunnes saat jännetuppitulehduksen tai pari.
Kaada kattilaan haluttu määrä hernekeiton alkua. Lisää vettä, jos mössö ei ole tarpeeksi vetistä. Anna hernekeiton kiehua täydellä teholla niin kauan, että se palaa pohjaan, tai kauemminkin.
Sillä aikaa, kun hernekeitto kiehuu pohjaan, voit tehdä ruisleivän. Sekoita pieni määrä ruisjauhoja kädenlämpöiseen veteen. Jos sinulla ei ole käsiä, jalanlämpöinen vesi käy myös joten kuten ja huonomminkin. Lisää myös maito tai piimä. Anna seoksen hapattua yön yli liinan alla. Kaada seos lattialle pari kertaa yön aikana, kun käyt vessassa tai pesemässä autoasi.
Lisää loput jauhot, hiiva, suola ja kadonneet lampaat. Leivo leivät. Leipomista emme nyt jaksa vääntää rautalangasta. Päin mäntyä se kuitenkin menee, varmista se viimeistään polttamalla leivät uunissa mustiksi. Leivän paistolämpötila on 275 °C ja paistoaika 12 minuuttia. Aloittelijoille suositellaan 50 °C ja 6 tuntia. Puolivälissä paistoa kannattaa pudottaa leivät uunin pohjalle ja lattialle sekä nostaa ne takaisin kädet polttaen. Jos olet oikein taitava leipoja, leipäsi räjähtävät uunissa kovan pamauksen saattelemana sotkien samalla uunin kauniiseen kuorrutukseen.
Hernekeitto syödään perinteisesti lusikalla, mutta jos olet noudattanut näitä neuvoja pilkulleen ja enemmänkin, vaikka lampaat söis, tarvitset luultavasti puukkoakin – kirveestäkään ei liene haittaa. Muista päästää osa hernekaasusta kuuluvasti ulos, jotta et räjähtäisi.
3.11.2005 Manne Sorkka ja Taito Sorkka