Manneweb – Mannen ruokanurkka

Grillaus

Grillauksella on pitkät perinteet. Jo muinaiset luolaihmiset noin parituhatta vuotta sitten grillasivat mammutteja. Mammutinlihaa ei enää saa juuri mistään, joten nykyään grillataan yleensä sian-, naudan-, kanan- tai kalanlihaa sekä makkaroita. Varsinkin marinoitu lihaa on kätevää, sillä se savuttaa eniten. Muutenkin kannattaa käyttää mahdollisimman rasvaista lihaa.

Ainekset

Astiat

Valmistus

Grillaukseen kelpaa vain hiili- tai puugrilli. Kaasu- ja sähkögrillejä ei kannata käyttää, sillä niistä ei synny tarpeeksi savua. Puugrillin käyttö on helppoa kuin heinänteko, joten siitä ei kerrota sen enempää. Neuvomme sen sijaan hiiligrillin käytön.

Kasaa hiiligrillin pohjalle grillihiiliä. Hiiliä on kahdenlaisia – huonosti syttyviä ja syttymättömiä. Pussista tulee ensin noin kilon verran hiilijauhoa, kunnes sieltä pamahtaa kilon halko. Kaada hiiliin puoli pulloa sytytysnestettä tai bensaa. Roiskuta sitä myös pihalaatoille ja muiden ihmisten vaatteille. Anna nesteen imeytyä vartin verran, ja tuikkaa sitten koko komeus tuleen. Liekkien loimutessa voi vaikka miettiä, miltä naapurin lemmikki mahtaisi maistua grillattuna.

Kun liekit ovat sammuneet, on aika aloittaa grillaus. Heitä grillin päälle makkaroita, lihaa tai mitä ikinä haluatkin syödä. Ensin olisi kuitenkin kannattanut asettaa ritilä grillin päälle. Paahtoleipiäkin voi grillata. Pihveistä kannattaa muistaa kaikkein tärkeimpänä asiana, että mitä rasvaisempia ne ovat, sitä enemmän syntyy savua. Grillitassuja täytyy varata kaksi kertaa sen verran kuin haluaa syödä, sillä niistä putoaa vähintään puolet ritilän välistä.

Muutaman minuutin päästä makkarat ovat räjähtäneet, joten ne on aika kääntää. Paahtoleivät ovat kypsiä, kun ne ovat molemmilta puolilta aivan mustia. Sama pätee tietysti makkaroihinkin – paitsi, että makkaroissa ei voi sanoa olevan kaksi puolta. Kanojen kypsennys voi kestää jopa viisitoista minuuttia, joten siihen kannattaakin varata paljon aikaa ja ottaa töistäkin vapaata.

Pihvejä kannattaa hakata lastalla grillauksen ajan, jotta savua syntyisi mahdollisimman paljon. Grillaus on nimittäin onnistunut vasta, kun palokunta saapuu paikalle. Mahdollisuuksiaan voi parantaa grillaamalla ruuan jälkeen vielä muutaman kumisaappaan ja autonrenkaan. Täydellisen tuloksen saa, jos onnistuu saamaan poliisitkin vierailulle.

Grillin lämpötilan voi tarkistaa pitämällä kättä noin kymmenen sentin korkeudella hiilistä. Jos minuutissa käteen tulee pahoja palovammoja, grilli on parhaimmillaan. Tämä tapahtuu yleensä samalla hetkellä, kun kaikki ruoka on syöty.


31.8.2003 Manne Sorkka ja Taito Sorkka

Manneweb – Mannen ruokanurkka