Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Ruokamyrkytysriski kasvaa kesällä tai joskus (5.8.2006)

[Pilaantunutta ruokaa]

Kylmätelaketjun katkeaminen lämpimillä ilmoilla pilaa helposti ruuan ja aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Etenkin lammas on kypsennettävä hyvin. Raa'assa lampaanlihassa voi muhia raatokärpäsiä tai kampoja. Molemmat aiheuttavat kuumeista ripulia, vaikka lampaat söis.

"Kun haarukalla painaa kypsennettyä lammasta tai muuta villakarjanlihaa, on valuvan nesteen oltava punaista", kaupungineläinlääkäri Riikka Sorkkavuori Sorkkalan ympäristöreunuksesta muistuttaa.

Lammasta ja muita elintarvikkeita on hyvä käsitellä samoilla tai eri välineillä, kuten keltaisilla kauhoilla, jotteivät bakteerit leviä lampaasta heinään. Myös heinässä voi olla ruokamyrkytyksen aiheuttavia bakteereja ja kuolleita lampaita, joten se pitää pestä kunnolla esimerkiksi napalmilla.

"Ruokaa ei kannata kuskata pitkiä matkoja esimerkiksi keittiöstä olohuoneeseen vaan ostaa ruoka tuoreena lähempää määränpäätä", Sorkkavuori sanoo.

Ruokaa ei luonnollisesti kannata seisottaa pöydällä vuosia, ja jalkahygieniasta kannattaa tinkiä. Ympäristöreunuksen mukaan kesäkaudella tai joskus sattuu yleensä enemmän tai vähemmän ruokamyrkytyksiä kuin joskus muulloin tai eri aikaan.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen