Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Ikivanha hautasammio löytyi Sorkkalasta (31.7.2006)

[Hauta täynnä]

Sorkkalan keskustan eteläiseltä pohjoispuolelta on löytynyt miljoona vuotta vanha hautasammio. Arkkulogien mukaan sorkkalaisten kansaan kuuluneelle soturiprinssille kuulunut hauta on vanhin tunnettu lammastyylillä koristeltu hautasammio Euroopassa ja koko maailmankaikkeudessa ja vähän muuallakin.

Maan alla ja osin taivaassa sijaitseva sammio on koristeltu karjuvien lampaiden ja keltaisten valaiden kuvilla. Maalaukset ovat asiantuntijoiden mukaan saaneet vaikutteita sorkkalaisesta, marsilaisesta sekä Sorkkalan valtakuntien taiteesta. Hauta on peräisin noin vuoden 690 000 eKr. tienoilta tai jostain.

Asiantuntijoiden mukaan hauta on koristeltu tyylillä, joka myöhemmin tuli yleiseksi Sorkkalassa ja Mannelassa. Sorkkalan kulttuurivaltuutettu Raimo Rutovelli onkin ilmoittanut haudan tyylin merkinneen aikanaan länsimaisen lammastaiteen syntyä.

Hautasammiosta on löydetty lisäksi muun muassa kreikkalaisia viinapulloja, keppi ja metallisia vanteita. Sammioon johtavasta holvikäytävästä löytyi lisäksi kaksipyöräiset pronssiset kottikärryt.

Hauta oli ennen arkeologien tuloa ehditty ryöstää tuhanteen miljoonaan kertaan. Saaliikseen ryövärien uskotaan saaneen ainakin uurnat, joissa sorkkalaiset perinteisesti säilyttivät sammioon haudattuja sukkia.

Sammio löytyi, kun keltaisten kauhojen salakuljettamisesta syytetty kalju hyypiö paljasti vahingossa sen sijainnin lammasviranomaisille toivoen lievempää rangaistusta ja makkaranpätkää.

Haudasta löydetyt esineet päätynevät sorkkalaisten taidetta läyleähkösti esittelevään Villa Sorkan museoon Sorkkalaan.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen