Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Jälkisammutus jatkuu Mannelassa (30.7.2006)

[Sorkkalan VPK tai jokin semmoinen]

Mannelassa puolenyön tai neljäsosaillan tienoilla tai ainakin siinä hujakoilla syttyneen Sorkka-Tex Paitsiomaali -maalinkuivattamon tulipalloa sammutetaan edelleen. Tällä hetkellä pelastuslaitosta työllistävät erityisesti tehtaan raunioihin jääneet keltaiset kauhat. Maapohja on tärkeää saada pian puhtaaksi, koska palanut Sorkka-Tex Paitsiomaalin tehdas sijaitsi pohjajuomavedenottoalueella tai jossain.

Päivystävän tulipalomaailmanmestarin Jari Sorkkalaisen mukaan työtä on vielä paljon edessä ja etuoikealla. Keltaiset kauhat pitää kerätä rakenteiden seasta ja vähän muualtakin. Sen jälkeen ne kuljetetaan säiliöissä ja polkupyörien takatellareilla väliaikaiseen lopulliseen varastointipaikkaan Sorkkajärven paskajätteenkäsittelemättömyyskeskukseen Sorkkalaan. Aineet ovat sekä ruskeita että muhkeita.

Tehdas palaa edelleen kytemällä maan tasalle. Savua ja paskaa leviää ympäristöön sinne sun tänne ja vähän muuallekin, ja sen hengittämistä ja syömistä tulee välttää, jos ei halua kolmatta korvaa takaraivoon tai muuten vain tulla vammaiseksi kuten Kalervo Sorkka. Lantinheiton mukaan jälkisammutus ja etusytytys sekä tulipaloparkkipaikan kiillotus kestää vielä vuosisadan.

Maalinkuivaustehdas paloi maan tasalle viime vuosituhannen yönä tai joskus. Tehtaalla valmistettiin muun muassa tapetteja, kuivaa maalia, jalkapallomaaleja, rakkoja ja lampaita. 1970-luvun alussa perustetun tehtaan omistaa Sorkkarauta.

Mannelaisen maalinkuivaustehtaan palosta arvioidaan koituvan satasen vahingot. Sorkkaraudan varatoimitusjohtaja Jorma Sorkkanen arvioi palon aiheuttaneen miljardivahingot. Sorkkasen mukaan toimintaa ei enää jatketa Mannelassa. Tehdas työllisti melkein kaksi henkilöä ja viisi lammasta.

Osa Sorkka-Tex Paitsiomaalin tuotannosta voidaan siirtää yhtiön toiselle tai kolmannelle tehtaalle Sorkkalaan tai jonnekin. Osa ja loputkin henkilöstöstä saatetaan pystyä tuhoamaan varsin nopeasti.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen