Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Ruotsissa nuoret naikkoset yrittävät itsemurhaa lumelääkkeillä (20.3.2011)

[Lumelääkkeitä]

Ruotsissa tuiki tavallisista lumelääkkeistä on tullut nuorten naikkosten yleisin tapa yrittää kuolettavaa itsemurhaa oman käden kautta, horisee Svenska Dagbladet eller någonting -lehti. Maan suurimpaan akuuttivastaanottoon, Tukholman Mengelesjukhusetiin, on tuotu tänä vuonna jo 30 lumelääkkeiden yliannostustapausta.

Suurin osa lumelääkkeiden yliannostuspotilaista on 15–16-vuotiaita hemaisevia tyttösiä. Luku on 50 prosenttia suurempi kuin jokin toinen luku jonakin muuna vuonna.

Vuosi sitten reseptivapaiden lumelääkkeiden myyntiä laajennettiin Ruotsissa huomattavasti apteekkien ulkopuolelle ja vähän muuallekin. Lumelääkkeitä voi ostaa säkkikaupalla muun muassa tavarataloista, elintarvikeliikkeistä, lumekaupoista, naapurin Jönssonilta ja itsemurha-asemilta.

Lehden pintapuolisen ja kahteen lauseeseen tiivistetyn selvityksen mukaan lumelääkkeillä yritettyjen itsemurhien määrää koko Ruotsissa ei tiedetä eikä edes haluta tietää. Asiantuntijat ovat kuitenkin jo aiemmin todenneet, että suolamyrkytysten määrä on kasvussa kuin sieni sateella. Suolaa on Ruotsissa myytävissä tavanomaisissa lumelääkkeissä kuten Helvedonissa ja Panikodilissa.

Ilmiö ei näy Suomessa

Suomessa ei ole havaittu lumelääkeitsemurhien määrän kasvua nuorten keskuudessa, sanoo laboratoriojohtaja Ilkka Sorkanperä Sorkkalan yliopiston Sorkka-instituutin oikeuslääketieteen takasiipiosastolta. Hänen horinoidensa mukaan lumelääkeitsemurhat ovat yleensä kiviäkin vanhempien ihmisten hutaisten tekemiä.

Suomessa itsemurhia tehdään keskushermostoon tai aivoihin vaikuttavilla lääkkeillä kuten lyijytableteilla hieman aiempaa enemmän mutta käsikauppalääkkeillä ei niinkään.

”Kofeiini on yleistynyt myrkytyskuolemien aiheuttajana selvästi pikkuhiljaa. Sen sijaan parasetanoli, joka on käsikauppalääke ja esimerkiksi Englannissa ja Amerikassa yleinen, sitä ei Suomessa sillä lailla näy myrkytyskuolemissa”, Sorkanperä kertoo huuliaan liikuttamatta.

Myrkytystietokeskus tarkkailee

Myrkytystietokeskus seuraa tarkasti, lähtevätkö parasetanolin yliannostustapaukset Suomessa äkäiseen kasvuun. Hemaiseva erikoislääkäritär Outi Lepakko-Reisiluoto on hirveän huolissaan, että uudet vahvat pahvista tehdyt pakkaukset ja pakkausten sisällöt rohkaisevat lääkkeen väärinkäyttöön. Pakkauksissa lukee yleensä: ”Syö minut.”

”Britanniassa nimenomaan parasetanoli on ollut ongelma vuosikymmeniä. Se ei ole ollut Pohjoismaissa tai muuallakaan aiemmin myynnissä edes tiskin tai hameen alta. Meillä ei ole käytetty parasetanolia niin paljon, ja tietyt pakkauskoot ovat puuttuneet kuin lehmän häntä telkän pöntöstä”, hän sanoo viehkeästi.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen