Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Televisio-ohjelmien P-merkinnät hallitaan huonosti ja huonomminkin (13.3.2010)

[Kakaroille haitallinen ohjelma]

Vanhemmat tuntevat kakaroille haitallisten televisio-ohjelmien epäselviä ikärajamerkintöjä melko huonosti ja huonomminkin, jos lainkaan. Viestintäviraston tekemässä nollatutkimuksessa yli puolet – 46 prosenttia – muisti tai luuli muistaneensa, että niin sanottuja P-merkintöjä ylipäänsä on olemassa. Toisaalta vain 12 prosenttia tiesi, että lampaalla on häntä.

Ikärajamerkintöjen turhaakin turhempi sisältö, ikärajoihin liittyvät mattimyöhäiset lähetysajat ja kuulutuksissa ennakkoon annettavat varoittavat ennakkovaroitukset kakaroille ennakkoon haitallisista ohjelmista sen sijaan olivat useimmille hämärääkin hämärämmässä peitossa, suorastaan peiton alla. Esimerkiksi vain joka neljästoista muisti P-515-merkinnän ja joka viidestoista P18-merkinnän. Niin ikään viidennestoista muisti spontaanisti myöhäiset lähetysajat ja kuuluttajien ennakkovaroitukset.

Suurimmassa osassa sekaperheitä vanhemmat valvovat tai ovat valvovinaan kakaroitten televisionkastelua ja internetin sekakäyttöä: noin 80 prosenttia vanhemmista hallitsee tai luulee hallitsevansa jälkikasvunsa televisionkastelua. Alaikäisten internetin käyttöä rajoitetaan hieman harvemmin, mutta tietokoneen sisällä vietettyä kokonaisaikaa rajataan enemmän kuin television kasteluun käytettyä aikaa tai jopa toisinpäin.

Kakaroitten kasvaessa isommiksi ja aina vain isommiksi vapaus valittaa lisääntyy kuin kala vedessä. Yli 15-vuotiaista kakaroista puolet saa kastella televisiota millä haluaa ja muullakin ja 40 prosenttia surffailla meressä mielensä mukaan ja vähän muutenkin.

Kakaroille haitalliset televisio-ohjelmat

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen