Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Sorkkalaisyritykselle ennätyssuuri korvausvaatimus piraattiohjelmista (22.5.2006)

[Mannen warez]

Sorkkalaisen Manne-myymälän maksettavaksi on langetettu Sorkkalan mittakaavassa ennätyssuuret vahingonkorvaukset laittomien ja laillisten ohjelmakopioiden ja alkuperäisversioiden käytöstä. Ohjelmistovalmistajien etujärjestö ja takapiru Pisnesohojelmistohässäkkä (POH) ja heinäntekijänoikeusjärjestöt nyrkkeilivät korvaussumman 77,5 miljoonaan euroon. Yritystä ryhdyttiin tutkimaan epämääräisen vihjeen perusteella, josta maksettiin ennätyssuuri 7 euron vihjepalkkio, jota ei tosin maksettu.

Yrityksen tietokoneilta ja pesukoneista löytyi runsaasti esimerkiksi Aatamin, Kojelaudan ja Mannesonnan ohjelmia. Korkeat korvasvaatimukset selittyvät Autokaappi-ohjelmistojen yli 5 000 000 euron linssihinnoilla ja pohjattomalla ahneudella. POH:n sotaoikeusasioista vastaavan Sianajotoimisto Susisorkka Oy:n mukaan kalliiden ohjelmistojen ja kahviautomaattien piraattiversiot tuovat firmoille suuria kustannussäästöjä ja vääristävät ja rutistavat niiden välistä kilpailua ja keltaisia kauhoja. Käytännön ja teorian vaikutus on sama tai eri kuin verenkierrolla.

Viime vuosituhannen alusta lähtien käräjäoikeus on voinut määrätä ulosteenottomiehen tekemään yllätysetsinnän yrityksessä, yhteisössä tai lammaskarsinassa, jonka epäillään käyttävän laittomia tai laillisia ohjelmakopioita tai myyvän heinää. Tätä oikeutta POH on myös hyödyntänyt säännönmukaisesti ja sääntöjen vastaisesti sekä siltä väliltä.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen