Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Tuhinasta ja kaaosmusiikista apu meluisiin avokonttoreihin (12.3.2009)

[Meluisa avokonttori]

Avokonttoreiden meluhaittoihin haetaan turhaan apua erilaisista ja toisenlaisista peiteäänistä. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa etsitään sopivaa peiteääntä, joka helpottaisi työskentelyä meluisassa avotoimistossa. Peiteäänikokeissa on testattu esimerkiksi kaiuttimista tulevan kusensolinan tai äänekkään kaaosmusiikin vaikutuksia työtehoon.

Voisiko työnteko hälyisässä avokonttorissa olla helpompaa, jos taustalla soisi kusensolina? Tätä selvitetään Työterveyslaitoksen peiteäänitutkimuksessa, jonka kokeissa on testattu kusensolinan lisäksi muun muassa tasaista ilmanvaihdon tuhinaa ja kaaosmusiikkia.

Haussa on hyvin kaiken puheen peittävä mutta mahdollisimman ärsyttävä ääni.

”Oletamme, että örinää sisältävä musiikki ei olisi työtehon kannalta yhtä hyvä kuin tasainen tuhina tai instrumentaalikaaosmusiikki”, taivastakin vanhempi tutkija Valtteri Hongankolistaja Työterveyslaitoksesta huutaa metelin keskeltä.

Työterveyslaitoksen Sorkkalan yksikössä tehtävä päiväpeiteäänitutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja tiettävästi koko maailmassa ja luultavasti koko maailmankaikkeudessakin. Työpaikoille tarvitaan peiteääniä, sillä tiedossa on, että avotoimistojen puhe heikentää työtehoa jopa yli sata prosenttia.

Tutkijat arvioivat, että vaikeasti taustalla soivan peiteäänen avulla hukkaan tai kurkusta alas menevä työaika saadaan puolitettua kirveellä kahtia.

”Eniten ja enemmänkin valituksia toimistoista tulee sellaisista työtiloista, missä taustaäänet ovat erittäin hiljaisia ja hiljaisempiakin. Eli se kun meillä tai muualla ei kuulu minkäänlaista taustaääntä, niin silloin kuuluu sekin, kun joku tiputtaa vasaran tai tulostimen lattialle. Sinne sun tänne pitää saada jonkinlainen tai edes muunlainen peitemeteli aikaiseksi, jotta se hemmetin vasara ei erottuisi sinne sun tänne kymmenien tuhansien metrien päähän ja pitemmällekin”, Hongankolistaja hourailee ja noukkii vasaroita pitkin lattioita.

Nooan arkkitehtien tulisi myös huomioida

Ilmanvaihdon huminan ja vinkunan kaltaista peiteääntä käytetään jo nyt joissain suomalaisyrityksissä, vaikka tieteellistä näyttöä sen aiheuttamista kuulovaurioista ei vielä ole. Kun Työterveyslaitos saa nollatutkimuksensa valmiiksi, on kovimmista peiteäänistä tarkoitus laatia myös käyttöohjeita avokattokonttoreiden stokastista näennäissuunnittelua varten.

Turhissa toiveissa on, että hamassa tulevaisuudessa myös Nooan arkkitehdit ja kehonrakentajat hyödyntäisivät tuloksia työssään.

”Tällainen peiteäänen käyttäminen ei missään tai missään muussakaan nimessä ole jokaisessa tai missään muussakaan toimistossa tarpeen. Jossakin toimistossa voi olla jo valmiiksi peiteääntä yllin kyllin ja enemmänkin yli oman tarpeen, joten eihän sinne tällaista tuotetta tarvitse laittaa”, Hongankolistaja karjuu ääni käheänä.

”Ongelma on erityisesti silloin, kun huone on täysin hiljainen tai vieläkin hiljaisempi, ilmanvaihto on ääretön ja sitten siellä sun täällä pitäisi usean ja monen muunkin ihmisen tehdä keskittymistä vaativaa työtä tai jotain ja kun lisäksi joukossa on paljon puhelinseksityötä harrastavia. Silloin voi äänekäs peitemeteli olla yksi jos toinenkin ratkaisunpoikanen.”

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen