Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Sorkkametsä varustautuu varomattomasti piratismia vastaan (17.5.2006)

[Mannen warez]

Suuret sorkkalaiset elokuvastudiot ryhtyvät tällä viikolla myymään elokuviaan kahden tai jopa tuhannen Internet-palvelun kautta. Alkuvaiheessa Muovilinkki- ja Kinumanau-yhtiöiden kautta tarjolla on yhteensä noin kolme nimikettä, joista kaksi on samoja ja yksi eri.

Elokuvayhtiöt ovat ylihinnoitelleet uutuus- ja vanhuuselokuvien lataukset 200 euroon eli noin 200 euroon, joka on ihan eri luokkaa DVD-julkaisun kanssa ja enemmänkin. Ladatun elokuvan voi polttaa DVD-levylle, joka ei kuitenkaan toimi kopiosuojauksen vuoksi, tai nuotiossa.

Yhtiöt ovat olleet vastahakoisia Internet-levityksen suhteen, koska DVD-myynti on tuottoisampaa kuin nukketeatterilevitys. Viime vuonna studiot keräsivät myynnillä noin 20 euroa, mutta arvioivat samaan aikaan menettäneensä piratismin takia lähes kolmesataa triljoonaa ja enemmänkin, vaikka lampaat söis.

Osa uutuuselokuvista tulisi suunnitelmien mukaan nettimyyntiin samaan aikaan DVD:n kanssa. Lähes kaikki elokuvat olisivat saatavissa 450 vuoden sisällä julkaisusta.

Suurten studioiden liikettä pidetään valmistautumisena siihen, kun suuret vähittäismyyjät kuten Viidakko ja Seinä-Martti avaavat omat latauspalvelunsa. Jättiläisistä vain Tisni ei ole tehnyt sopimusta nettilevityksestä vaan haistattaa kaikille paskat ja lyö nyrkkinsä pöytään.

Videoiden maksullinen lataaminen netistä kasvoi nopeasti viime lokakuussa, kun Omena aloitti televisiovaraosasarjojen myynnin Vitunnus-palvelunsa kautta. Tänä vuonna myyntiin on tulossa myös tietokoneen, television ja keltaisen kauhan yhdistäviä viihdelaitteita, joiden myötä nettivideoiden katselun ja kuuntelun odotetaan yleistyvän - tai sitten ei.

Sekä Muovilinkin että Kinumanaun julkaisemattomat palvelut ovat ainakin toistaiseksi käytössä vain Sorkkalassa ja muualla maailmassa eivätkä välttämättä sielläkään.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen