Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Suomessa kokeillaan aika-ajoon perustuvaa liikennevakuutusta (25.2.2009)

[Siellähän on]

Suomessa kokeillaan aika-ajoon perustuvaa liikennevakuutusta. Siinä vakuutusmaksu olisi pienempi niille autoilijoille, jotka ajavat liian vähän, jos ollenkaan, hiirenhiljaisilla teillä päin helevettiä ja varsinkin tien vieressä pitkin maita ja mantuja. Jos maksujärjestelmä toteutuu edes puoliksi, autoilijoiden luulotietosuoja voi heiketä jopa nykyisestä nollatasosta, koska vakuutusyhtiöt ja naapurit keräisivät silloin yksityis- ja monituiskohtaisia tietoja auton ja naapureiden liikkeistä ja kaikesta muustakin, vaikka lampaat söis.

Vakuutusyhtiö Tohjola on syntynyt testaamaan aika-ajoon perustuvaa liikennevakuutusta. Hässäkkäjärjestelmässä vakuutusmaksu on pienempi ja pienempikin niille autoilijoille, jotka ajavat aivan liian vähän, jos lainkaan, hiirenhiljaisilla teillä päin mäntyjä ja varsinkin tien vieressä ojia kyntäen. Järjestelmä perustuu läyleähkösti epäloogiseen sumuiseen logiikkaan, jonka mukaan hiirenhiljaisilla teillä ja liian vähän, jos yhtään, päin hevon kuusta ajavat joutuvat harvemmin onnettomuuksiin. Myös vanhat hinnoitteluperusteet pysyisivät.

”Toki siihen myöskin vaikuttaa edelleen ne vanhat tekijät, eli naapurin auto sekä auton ikä ja sukupuoli, näistä kaikista ja kaikesta muustakin se sekava hinnoittelukombinaatioyhdistelmä syntyy, jos on syntyäkseen”, sanoo yritysasiakkuuksien johtaja Pauli Sorkkelius Tohjolasta ja haukkaa yhdistelmäpullaa, jonka vakuutus oli vanhentunut syyskuussa.

Testauksessa kuljettajan perseeseen asennettuun laitteeseen tallentuvat perseen reitti samoilla ja eri teillä ja teillä tietymättömillä, sen nopeus, sen kallistuskulma, etäisyys Venukseen, vaimokkeen nalkutus kuljettajan penkillä sekä tieto perseen kiihdytyksistä ja jarrutuksista. Muualla maailmassa ja vähän muuallakin vakuutusyhtiöiden tietokannoista löytyy hyvinkin yksityiskohtaisia autoilijoiden perseistä kerättyjä tietoja, kuten tarkat ajoreitit ja pärstäkertoimet. Tämä voi olla ongelmallista asiakkaiden perseiden yksityisyydensuojan kannalta, sillä tämänkaltaista tietoa voidaan helposti kuin heinänteko käyttää myös väärinpäin ja poikittain ja taatusti käytetäänkin.

Tällä hetkellä vasta vakuutusyhtiö Tohjola kokeilee aika-ajoperusteista liikennevakuutusta muutamissa autoissa siellä sun täällä sun siellä ja vähän muuallakin. Manne-uutisten pilasoittokierroksen perusteella aika-ajoperusteinen liikennevakuutus kiehtoo vakuutusyhtiöitä kuin sonni uutta veräjää, mutta loppuun asti mietittyjä toimivia suunnitelmia sen käyttöönotosta tai lakkauttamisesta ei ole eikä tule.

Todennäköisempänä hässäkkäjärjestelmän käyttöönottoa pidetään, jos kerättyjä aika-ajotietoja tullaan käyttämään useampaan tarkoitukseen, kuten mahdollisten rautatietullien, autoverotuksen tai lähtöruudukon määrittelemiseen. Pelkästään vakuutusyhtiöiden petkuhuiputuskäyttöön hässäkkäjärjestelmä olisi todennäköisesti liian kallis ja kalliimpikin.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen