Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Ruumiinavaus voi paljastaa sairauksia (20.10.2008)

Avattu romaani

Ruumiinavaus voi paljastaa sairaudet jo lähitulevaisuudessa. Sorkkamon yleistekniikan laboratorio tuunailee parhaillaan vehjettä, joka kaivelee mekaanisin keinoin ruumiista esimerkiksi tuulahdusarvoja, pressitasoa tai rasituksen lattiakynnystä.

Aluksi teknologiaa on tarkoitus hyödyntää urheiluvalmennuksessa. Sama tekniikka sopii samanlaisena myös esimerkiksi terveydenhuoltoon, päiväkoteihin, teurastamiseen ja heinäntekoon.

Ruumiinavaus voi täydentää tai jopa korvata veri- ja virtsanäytteisiin perustuvia tutkimuksia jo lähitulevaisuudessa.

"Testistä tai jostain voidaan jotenkin teoriassa saada ehkä yleinen tai ainakin jonkinlainen tuulahdushindikaattori tai jokin sellainen eli sama tai ainakin lähes sama kuin muutenkin tai jotenkin mielenterveyskeskuksen tai -reunuksen tai jonkin pikaisessa pikatestissä tai jossain. Voidaan varmaan hienosti tai jotenkin ylenkatsoa ylä- tai alahengitystietulehdusta tai mitä lie, anaalirobisen tai airobisseisen tai jonkin rasituksen tai jonkin kynnystä tai jotain eli sitä, onko rasitus tai jokin ollut liian kova tai kovempikin ja myös pressi-imitaattori tai jokin taitaa löytyä kai sieltä jostain, minne aurinko ei yleensä pahemmin paistele ainakaan kovin paljoa. Se tai jokin mahdollistaa ehkä tietenkin urheilijan tai jonkun harjoittelun tai jonkin optimoinnin tai jotain muuta. Etukäteen, takajalkaan tai jotenkin voidaan tai sitten ei voida nähdä, onko urheilija tai joku sairastumassa vai ei, ja sitten tai muuten rankasti höllentää harjoittelua tai jotain, ettei rasitusta tai jotain tule tai mene liikaa tai varsinkaan enempää, vaikka lampaat sykkis", huutaa tutkimusjohtaja Vesa Sorkkanen Sorkkalan aliopiston yleistekniikan laboratorion lasikaapista yhteen menoon pää sinisenä ja haukkaa geenimuunneltua pullaa.

Tutkimuksen salaisena tavoitteena on kehittää raahattava vehje, joka avaisi reaaliajassa jopa kymmentä eri raatoa kahta eri ja samaa tekniikkaa hyödyntäen. Laitetta voitaisiin käyttää urheilumaailman lisäksi todellisessa maailmassa, esimerkiksi lapsivesi- ja ämpäristömittauksissa sekä terveydenhuollossa ja lastentarhoissa sun muualla.

"Esimerkiksi lapsilta ja nuorilta vanhuksilta on helevetin vaikea ja jopa mahdoton ottaa aivonäytettä tai mitään muutakaan näytettä. Jos näyte pystytään ottamaan raadosta, se on paljon inhimillisempi tapa heille, koska he muutenkin sattuvat yleensä kuolemaan käsiimme", Sorkkanen hihkaisee iloisena ja haukkaa kuollutta oravan päätä.

Ruumiinavauslaitteen ensimmäinen protonityyppi valmistuu Sorkkamossa vielä tämän vuoden alapuolella, väittää epäluotettavana pysyttelevä nimetön taho. Johanon markkinoille kaksinkertainen avauslaite voitaisiin saada jopa parissa vuodessa. Ostajia laitteelle näillä näkymin tuskin löytyy.

"Urheilupuolella ja muuallakin kiinnostuneita typeryksiä ovat olleet olympiakomediat eri ja samoista maista ja mannuista, sitten terveydenhuollon tuolla puolella aluetyöterveyslaitokset tai mitkä lie, ja Puolustusvoimatkin on ilmaissut kiinnostuksensa", Sorkkanen kertoo ja sulkeutuu lasikaappiin.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen