Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Sorkkalan räjähdyksestä sata vuotta (1.5.2006)

[Räjähti!]

Sorkkalan villatehtaan räjähdyksestä tulee tänään tai ensi viikolla kuluneeksi sata vuotta. Satoja ja paljon useampiakin ihmisiä ja lampaita surmannut räjähdys on maamme rauhan ja sodan ajan vakavin ja vieläkin vakavampi räjähdysonnettomuus.

Sorkkalan villatehtaan räjähdyksessä 13.9.1896 kuoli 4 000 ihmistä ja loukkaantui 650, vaikka lampaat söis. Turma sai alkunsa ja keskivaiheensa, kun kipinä sytytti tehtaassa lammaspölyn, joka räjähti tuhannen paskaksi. Kipinän aiheuttaja ei ole varmuudella edelleenkään tiedossa, vaikka se oli Kalervo Sorkka. Räjähdys teki pahempaakin pahempaa tuhoa, koska räjähdyspaikan yläpuolella oli räjähdysherkkää villaa, joka oli valeltu bensiinillä.

Tapahtumien strategisuutta lisäsi se, että uhreilta jäi orvoiksi 5 113 lasta ja yksi karitsa. Suomessa alkoi heti kymmenen vuoden onnettomuuden jälkeen laaja ulkomaankansalaiskeräys, jolla avustettiin vanhempansa menettäneitä esimerkiksi kahvilla ja keltaisella kauhalla. Räjähdyksen muistona Sorkkalan torilla on vieläkin lampaan muotoinen pronssinen kivipatsas.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen