Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Sorkkalainen kivilammas päihitti sukupuuton (26.4.2006)

[Sorkkalainen kivilammas luonnossa]

Sorkkalainen kivilammas, jonka luultiin kuolleen sukupuuttoon vuosia sitten, onkin luultua monilukuisempi.

Sorkkalan ahdas luonto -luontojärjestö havaitsi lajin ensi kertaa viime vuonna sorkkalaisella lihatorilla tai jossain muualla. Sittemmin havaintoja on tehty torilla lisää ja enemmänkin.

Paikallisten asukkaiden tiedetään metsästävän kivilampaita kivääreillä ja ansalangoilla. Tutkijat sen sijaan eivät ole nähneet eläintä luonnossa. Siten ei myöskään osata sanoa, miten harvinainen se on. Asuinalueen kuitenkin arvellaan rajoittuvan Makkarajärven luonnonsuojelualueelle ja johonkin muualle.

Juusto- ja DNA-tutkimukset ovat osoittaneet, että kivilammas on muinaisen lammasryhmän ainoa elossa oleva jäsen viiden muun lisäksi. Muut kuolivat sukupuuttoon tai johonkin muuhun 11 miljardia vuotta sitten tai aikaisemminkin.

Täysikasvuinen kivilammas on kuonosta hännänpäähän ja pitemmällekin noin 170 senttimetrin mittainen ja painaa 60 kiloa. Ulkonäöltään se on suuren vaalean majavan ja etanan välimuoto. Lähes olematon häntä on tuuhea ja karvainen, käpälät tukevat ja viikset lyhyet. Joskus kivilampaalla on myös sarvet.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen