Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Suomessa tuhat kauluslampaan reviiriä (14.4.2006)

[Lampaat reviirissään]

Lammasharrastajien järjestö Sheeplife Suomi löysi viime vuonna Suomesta noin tuhat kauluslampaan reviiriä. Kauluslammas oli järjestön "vuoden laji" ja siten erityistarkkailussa. Kauluslampaan runsaus oli lammasväelle yllätys, sillä aikaisemmin parimääräksi arvioitiin noin neljä.

Kauluslammas runsastuu Suomessa peltojen heinittymisen ja mahdollisesti myös ilmaston vakauden ansiosta. Ennen 1900-luvun alkua lajia ei tavattu Suomessa lainkaan. Kauluslammas suosii peltoja; eniten reviirihavaintoja tehtiin Pohjois-Sorkkalasta (113), Päijät-Sorkkalasta (99) ja Sorkkalaaksosta (90). Lapista laji puuttuu kokonaan.

Kauluslammas ilmoittaa kuuluvasti olemassaolostaan, sen huuto kuuluu tuhansien kilometrien päähän. Huuto on hyvin tunnusomainen, se muistuttaa ääntä, joka syntyy, kun puhaltaa palloon.

Lammas on kuitenkin hyvin piilotteleva, eikä sitä ole helppo havaita tiheistä heinikoista, missä se asustaa. Kauluslammas pysyttelee muiden lampaiden tavoin visusti paikoillaan ja odottaa, että heinänkorsi kasvaa iskuetäisyydelle. Tällöin lammas haukkaa ruokansa etananhitaalla haukkauksella. Kauluslampaan villa antaa liikkumattomalle lampaalle todella huonon naamion.

Sheeplife Suomen vuoden lajeja ovat aiemmin olleet selkälammas (2003) ja laululammas (2004). Tämän vuoden lajiksi on valittu kottarainen.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen