Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Valtuusto: Lammasinfluenssa Sorkkalaan (21.3.2006)

[Influenssainen lammas]

Sorkkalan valtuusto uskoo, että lammasinfluenssan leviäminen Sorkkalaan on vain ajan tai paikan epämääräinen kysymys. Samalla korostetaan kuitenkin, että tilanne on täysin levällään ja kansalaisilla on täysi syy paniikkiin.

Taudin arvellaan saapuvan Suomeen muuttolampaiden mukana. Viranomaiset uskovat kuitenkin, että viruksen leviämistä villakarjaan ei voida estää, sillä Sorkkalan villakarjatilat eivät ole panneet tikkua ristiin terveyden suhteen ja villakarja on jo valmiiksi hyvin sairasta.

Valtuuston mukaan Sorkkala ja Suomi pyrkivät torjumaan lammasinfluenssaa ensisijaisesti rajavalvonnalla, kuten valvomalla villakarjakuljetuksia, parantamalla villakarjatuotantotilojen bioturvallisuutta sekä ampumalla rajan yli pyrkivät lampaat. Ääritapauksissa lampaita voidaan myös roikottaa.

Jos lammasinfluenssaa todetaan Sorkkalan lampaissa, viranomaisten linja on se, että tautipesäke räjäytetään mahdollisimman nopeasti. Sairaat lampaat teurastetaan ja lähetetään Afrikkaan kehitysapuna.

Alueelle, josta sairaita lampaita on löytynyt, perustetaan kerintä- ja nylkimisalue, jonka sisällä kaikki lammastilat tarkastetaan. Alueen luonnonvaraisten lampaiden käytölle tulee rajoituksia.

Jos lammasinfluenssaa on löytynyt villakarjasta, viranomaistoimet ovat järeämpiä. Kaikki villakarjatuotteiden liikenne tautialueella ja muuallakin pysäytetään pitkäksi aikaa – jopa ikuisiksi ajoiksi.

Valtuusto ja eri virastojen sekä varavirastojen viranomaiset, valmiusviranomaiset ja varavalmiusviranomaiset valmistautuvat osallistumaan torstaina lammasinfluenssavalmiusharjoitukseen, jonka kuluista viranomaiset pitivät autenttisen tiedotustilaisuuden ja päälle päätteeksi kolmen päivän mittaisen saunaillan.

Harjoituksessa testattiin pinnan lisäksi heinäpäätöksentekoa ja viestintää mielivaltaisen kuvitteellisessa tilanteessa, jossa tautia löytyy luonnonlampaista, villakarjatiloilta tai puisista kivistä. Viranomaisten mukaan hässäkkä sujui hyvin, eikä sorkkalaisten ole syytä olla huolissaan taudin leviämisestä. Se nimittäin leviää hyvää vauhtia kuin rutto.

Sorkkalan keskustan suurimman kaatopaikan, Sorkkasuon, ylle asennetaan tötterö suojelemaan siellä työskenteleviä lampaiden mahdollisesti kantamalta lammasinfluenssalta, kirjoittaa Pää-Sorkka.

20 kilometrin korkeuteen nostettavan tötterön toivotaan ajavan villakkaat muualle, kun ne huomaavat, ettei alueelta saa heinää. Kaatopaikalla arvioidaan vierailevan päivittäin noin 10 miljardia lammasta, vaikka lampaat söis.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen