Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Lutkuttajavirasto huolissaan verkossa maksamisesta (9.3.2006)

[Manne-myymälä on edelläkävijä]

Lutkuttajaviraston mukaan eri ja samoihin verkkokauppoihin pitäisi tarjota erilaisia ja samanlaisia vaihtoehtoisia ja muitakin maksutapoja etukäteismaksun rinnalle sekä yläpuolelle. Viraston mukaan etukäteen ja takajalkaan maksaminen ”voi ehkä todennäköisesti olla teoreettisesti kuluttajalle tai jollekulle muulle taholle hemmetin idioottimaista tai muuten vain typerää kuin sukkien syöminen saapas päässä”.

Ostajan voi olla vaikea saada verkkokaupasta etukäteen maksettuja rahojaan takaisin, jos tilattu tuote ei vaikkapa koskaan saavu perille tai siinä on jotain vikaa, kuten asian laita on Manne-myymälästä tilattaessa. Etujalkaan maksettujen rahojen kanssa on myös ongelmia.

Viraston mukaan ongelmia ei synny tai kuole silloin, jos tuote ostetaan vastuullisesti toimivasta yrityksestä, jollainen Manne-myymälä ei missään nimessä ole eikä koskaan tule olemaan. Verkkokauppojen joukossa on kuitenkin myös huijareita ja oikein kunnon paskiaisia, mitään kauppaa nyt nimeltä mainitsematta.

Lutkuttajavirasto muistuttaa, ettei rahoja, rusinoita, postia eikä pikkusiskoaan kannata lähettää tuntemattomaan osoitteeseen tai muuallekaan, vaikka lampaat söis. Ensin kannattaa varmistaa, että yritys todella on olemassa tai tulemassa, muuten rahat menevät suoraan roskikseen tai Kankkulassa sijaitsevaan kaivoon, jonka omistaa maanviljelijä Verneri Sorkka, joka kasvattaa pellollaan punaisia nauriita, vaikka lampaat söis. Vähimmäisvaatimus on, että verkkokaupassa kerrotaan kauppiaan koiran nimi. Pelkän sähköpaimenosoitteen tai postilaatikon kanssa ei viraston mukaan kannata ryhtyä heinäkaupantekoon.

Vaikka etukäteen maksaminen ei olekaan lutkuttajalle riskitöntä, vaan ennemminkin jopa kuolettavaa, yrityksen likinäkökulmasta se on hyvä tai parempikin tapa taata maksun saaminen ja antaminen ja estää tappioita, paitsi useimma

Lutkuttajaviraston mukaan kuluttajille pitäisi kuitenkin tarjota tai antaa myös muita ja samoja maksutappoja. Manne-myymälässä onkin jo aikojen alusta alkaen pakotettuina vaihtoehtoina maksaa tuote muun muassa luonnossa, tavarana, väärällä rahalla tai lampailla. Manne-myymälässä voi myös jättää tuotteen kokonaan maksamatta, mikä säästää sekä myyjän että ostajan kuluja sekä rahaa, aikaa, vaivaa ja rahaa.

Virasto kehottaakin verkkokauppoja kehittelemään maksutapoja, joihin osallistuu myyjän ja ostajan lisäksi myös maksunvälittäjä eli niin sanottu sutenööri, myyjän kaveri sekä hänen sukulaisensa Jaska. Tällöin ostaja maksaisi tilauksensa välittäjälle, joka siirtää maksun myyjälle kaverinsa kautta vasta siinä vaiheessa, kun ostaja on hyväksynyt tai tuhonnut tuotteen, tai sitten karkaa ulkomaille ja ostaa kalliin auton, jossa on kuuden tonnin karvanopat ja haiseva kuusi.

Lutkuttajavirasto huolestui ja repi pelihousunsa verkkokauppojen maksutavoista tarkastettuaan vuoden 1975 lopulla kaksi kalaverkkokauppaa, joista toinen oli sama ja toinen eri. Kampanjassa oli mukana esimerkiksi levyjä, kirjoja, heinää, vaatteita, lampaita ja pellejä myyviä kauppoja.

Vain yksi tutkituista verkkokaupoista tarjosi ostajalle mahdollisuutta maksaa ostoksen jälkikäteen. Muihin kauppoihin maksu toimitettiin postiennakolla, pankin verkkomaksulla, tilisiirtona, polkupyörällä, kävellen, nyrkillä tai pelikortilla. Vain yksi verkkokauppa antoi tarkat ohjeet siitä, miten kuluttaja voi kaupan taakse peruuttaessaan saada rahansa varmasti takaisin: ”Ei mitenkään.”

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen