Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

”Tyhmiä kohdellaan tyhmästi” (12.3.2007)

[Tyhmä]

Yhteiskunnan asenne tyhmiä ihmisiä kohtaan on tyhmä ja ylimielinen, väittää Sorkka-TV:n Yö-TV:n haastattelema psykiologiatri Lea Sorkka.

Sorkan mukaan tyhmät ihmiset ovat yhteiskunnassamme ”vapaata riistaa”: heidän jutuilleen saa nauraa ja heidän älykkyydestään saa kysellä. Tämä voi pahimmillaan johtaa siihen, että ihminen arkailee lähteä kotoaan heinäpellolle, ja tällöin tyhmistyminen voi entisestään lisääntyä, psykiologiatri luettelee kuin apteekin hyllyltä.

”Harva ihminen hyötyy siitä, että hänelle sanotaan jotain tai että hänen toistuvasti käsketään viisastua”, Sorkka höpisee.

Psykiologiatrin mukaan kulttuurimme tarjoaa tyhmille vain yhden ratkaisumallin – viisastumisen. Viisastumiskuuri ei kuitenkaan välttämättä auta, koska kannettu kaivo ei vedessä pysy.

Sorkka tarjoaakin vaihtoehdoksi sitä, että ihminen kävisi läpi omaa kulttuurihistoriaansa ja pohtisi, onko viisastumiskuuri tuonut helppoja ratkaisuja hänen ongelmiinsa, vai olisiko syytä keskittyä enemmän esimerkiksi heinänteon iloon ja maalin kuivumiseen sekä omien lampaiden kasvattamiseen.

Sorkka korostaa, että tyhmyyden syyt – toisin kuin seuraukset – ovat aina ja muulloinkin yksilöllisiä ja niin tulisi ratkaisuidenkin olla. Tyhmyyden syynä voi olla esimerkiksi läpi elämän jatkunut sukkien syöminen tai elämässä vastaan tulleet lampaat. Tavallisimmin tarjoiltu selitys eli huono järki ei Sorkan mukaan läheskään aina tai muulloinkaan pidä paikkaansa.

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö tyhmien maksaa normaaliväestöä korkeampia ja leveämpiä terveydenhuoltomaksuja. Muun muassa Sorkkaraudan alkuvuoden lopussa julkaistun nollatutkimuksen mukaan tyhmyyden aiheuttamista jäteongelmista tulee yhteiskunnalle vuosittain tuntuvat kustannukset, vaikka lampaat söis.


Kommentit

1.5.2010 Tyhmyri

Ihan tyhmää.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen