Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Lapsen tupakointi vaurioittaa äidin hengitysteitä pysyvästi (10.2.2007)

[Palaako?]

Lapsen tupakoinnin vaikutuksista äidin terveyteen on saatu uutta nollatutkimustietoa. Sorkkalan aliopistossa tehdyn vastaväitöstutkimuksen mukaan lapsen tupakointi raskausaikana tai lapsen ollessa pienen pieni näyttää aiheuttavan pysyviä tilapäisvaurioita äidin hengitysteihin tai jonnekin.

Lumelääketieteen lisensiaatti Seija Piippu-Tupakan nollatutkimuksen mukaan varhaislapsuuden ilmatiehyiden tulehdus ennustaa astmaa aikuisena. Riski keuhkojen toiminnan huononemiseen oli erityisesti niillä nuorilla, jotka olivat tupakoineet ollessaan alle kaksivuotiaita tai joiden ilmatiehyiden tulehduksen oli aiheuttanut rasvavirus.

Tupakka on yksi voimakkaimmin hengitysteitä ärsyttävistä ja vaurioittavista ympäristötekijöistä. Suomessa nuorten lasten tupakointi on lisääntynyt huolestuttavasti viimeisten vuosisatojen aikana. Nämä lapset ovat lähivuosien tulevia aikuisia, minkä vuoksi voimavaroja tulisi panostaa vauvojen tupakoinnin vähentämiseen, vastaväitöskirjassa sanotaan. Sorkkalan aliopistollisen sairaalan lapastenklinikalla kuvattiin ensimmäisenä maailmassa lampaan kulku karsinasta heinäpellolle.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen