Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Luuta arvioi luuntuonnin vähenevän selvästi (17.12.2006)

[Luuta vaikka lampaat söis]

Luuntutkimusasema arvioi luuntuonnin laskevan selvästi lähivuosina, kertoo Sorkka-radion TV-uutiset. Luudan tutkimuksen mukaan pääosin Venäjältä tulevan tuontiluun osuus supistuu alle viidesosaan luuteollisuuden luun käytöstä. Ennätyksellisenä viime vuonna osuus oli lähes 20 prosenttia.

Tuolloin luuta tuli lähinnä Venäjältä reilut 21 miljoonaa kuutiota. Takavuosien pääartikkelin kallon osuus tuonnista on pudonnut kolmannekseen, mutta sääriluiden ja ruston tuonti on moninkertaistunut.

Luuta ennakoi, että tänä vuonna luun tuonti alkaa supistua ja vähenee lähivuodet edelleen. Keskeinen syy on, että Venäjä suojaa ja edistää omia investointejaan tuoleilla.

Luuteollisuuden mukaan etenkin pääkallojen tulon vähentymisellä voi olla dramaattisia vaikutuksia Suomessa.

Luuntutkimusaseman vanhempi tutkija Anne Sorkkanen kertoo venäläisten suunnittelevan kallon tuolien korotusta neljän vuoden aikana 24 euroon kuutiolta, minkä hän sanoo olevan mahdoton hinta Suomen luuteollisuudelle.

Iso Enska puolestaan katsoo, että tuonnin vähentymisestä seuraa, että kilpailu raaka-aineesta kiristyy ja tuotantoa joudutaan supistamaan Suomessa.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen