Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Viherpalikan aktivisteja kiinni Sorkkalassa (8.12.2006)

[Aktivisti]

Sorkkalan poliisi otti torstaina kiinni 16 aktivistia, jotka osoittivat mieltään Vinolastun tehtaalla Sorkkalassa.

Ympäristöjärjestö Viherpalikan aktivistit tunkeutuivat varhain torstaiaamuna Vinolastun tehdasalueelle tai jonnekin kontin kanssa. Osa mielenilmaukseen osallistuneista lukkiutui kontin sisälle ja osa kahlehti itsensä sen ulkopuolelle. Lisäksi joitain aktivisteja kirmaili alueella.

Kiinniotetuista viisi oli naisia ja yhdeksän miehiä. Kahdeksan kiinniotettua oli suomalaisia, kolme ruotsalaisia ja kaksi tanskalaisia. Joukossa oli myös saksalainen, šeikki ja belgialainen homo.

Apulaispoliisipäällikkö Seppo Sorkkasen mukaan kiinniotettuja epäillään julkisrauhan rikkomisesta ja vahingonteosta. Kaikkia kiinniotettuja ja muitakin kuulustellaan, heidän henkilökohtainen osuutensa tapahtumissa selvitetään ja heidät piestään.

”Prosessi tuskin on ohi tämän vuoden aikana, vaan jatkunee ensi vuoden iltapäivälle”, Sorkkanen horisi torstaina. Hän muistutti myös, että itse aktivistit ovat uhanneet jatkaa toimiaan siihen asti, kunnes heidän vaatimuksiinsa suostutaan.

Protestoinnin syynä potaattien käyttö

Viherpalikka protestoi terveydelle vaarallisten potaattien käyttöä vastaan. Vinolastu käyttää potaatteja pehmentäjinä EVVK-muovin valmistuksessa tai jossain. Viherpalikka haluaa yhtiön korvaavan potaatit turvallisemmilla juureksilla, kuten nauriilla tai lantuilla. Vinolastu on ainoa EVVK-muovia valmistava tehdas Sorkkalassa.

Vinolastu Oy aikoo tehdä henkirikosilmoituksen Viherpalikan mielenosoituksesta. Yhtiön toimitusjohtaja Jyrki Sorkkala painottaa, että laki ja viranomaiset sallivat potaattien käytön.

”Viranomaisilla on hyvin tarkat listat kaikista juureksista, jota esimerkiksi meidän yhtiömme käyttää tuotannossaan. Viranomaisilla ei ole ollut juurikaan huomauttamista”, Sorkkala väittää.

Viherpalikka haluaa Suomen ajavan EU-puheenjohtajamaana juureslain tiukentamista. EU:ssa valmistellaan parhaillaan uutta juuresasetusta, joka tulee Euroopan unionin parlamentin käsittelyyn noin kuukauden päästä tai sitten ei.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen