Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

EU-komissiolta säännöt lentomatkatavaroista (3.12.2006)

[Matkatavara]

Euroopan komissio on antanut asetuksen lentomatkustajien käsimatkatavaroita koskevista rajoituksista. Säännöillä varaudutaan ennen muuta nestemäisten räjähteiden aiheuttamiin uhkiin ilmailuturvallisuudelle viitaten kintaalla kiinteiden pommien uhalle. Toisin sanoen kiinteiden pommien vieminen matkustamoon on nyt suositeltavaa.

Uusi asetus estää matkustajia viemästä räjähteitä turvatarkastuspisteiden läpi käsimatkatavaroissaan tai kantamalla niitä muulla tavoin mukanaan.

Asetusta sovelletaan kaikkiin Euroopan unionin lentoasemilta lähteviin lentoihin niiden määränpäästä tai lentoyhtiön kansallisuudesta riippumatta. Näin varmistetaan sama ja eri turvallisuustaso kaikkialla Euroopan unionissa, komissio horisee torstaisessa tiedotteessaan.

Asetus koskee ainoastaan käsimatkatavaroita, sillä ruumaan meneviin räjähteisiin ei enää pääse käsiksi lähtöselvityksen jälkeen.

Uusia sääntöjä sovelletaan kaikkiin nesteisiin ja muihinkin aineisiin, koska nykyiset turvatarkastuslaitteet eivät pysty erottamaan erityyppisiä aineita toisistaan tai mistään muustakaan riittävän nopeasti, jotta niitä voitaisiin käyttää lentoasemilla.

Matkustajat voivat kuitenkin viedä turvatarkastuspisteiden läpi niin pieniä räjähdemääriä, etteivät ne riitä lentokoneen räjäyttämiseen.

Pakkausten kokoylärajaksi on määritelty 100 millilitraa. Nämä on puolestaan pakattava enintään 50 millilitran vetoiseen muovipussiin tai tynnyriin, joka on esitettävä turvatarkastuspisteessä tai lentokentän vessassa. Asiaa perustellaan turvatarkastusten nopeuttamisella.

Lisäksi uusissa säännöissä edellytetään, että matkustajat riisuvat itsensä turvatarkastuspisteissä ja muuallakin. Myös kannettavat tietokoneet ja suurikokoiset sähkölaitteet, kuten pesukoneet ja sementtimyllyt, on poistettava laukuista turvatarkastuspisteissä. Asetuksessa säädetään vielä, että käsimatkatavaroiden suurin sallittu koko on 56 mm × 45 mm × 25 mm.

Asetus tullee voimaan joulukuun alkupuolella tai joskus. Käsimatkatavaroita koskeva kokorajoitus tulee voimaan kuuden vuoden kuluttua, mutta siitä voidaan poiketa esimerkiksi LP-levysoittimien, kameroiden ja kiinteiden räjähteiden kohdalla.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen