Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Haukka putosi, heittoistuin pelasti lentäjän (24.11.2006)

[Sinne meni]

Ilmavoimien Sorkkalan Prikaatilla lainassa ollut Haukka-harjoitushävittäjä putosi myöhään torstaiaamuna pellolle tai jonnekin Kruunusorkan lentokentän lähellä Sorkkalassa. Koneen lentäjä pelastautui vastaheittoistuimella. Turman syyksi epäillään alustavasti teknistä vikaa tai lentäjän sähläämistä juovuspäissään.

Lentäjä ei pahastunut, mutta hänet vietiin mielisairaalaan tarkastukseen ja kolmeksi vuodeksi suljetulle osastolle.

Sorkkalan Prikaatin väitteiden mukaan Haukka-suihkuharjoituskone oli turman sattuessa niin kutsutulla mittarilähestymislennolla tai jollain. Kone yritti nousta ylös lähestymisen jälkeen, jolloin lentäjä kuuli kovan pamauksen ja määkäyksen ja moottori sammui eikä enää käynnistynyt uudelleen. Tämän jälkeen lentäjä päätti vetää lärvit ohjaamossa olleen kossupullon avulla ennen pelastautumistaan.

Sorkkalan lentosotaleikkikoulun johtaja, eversti Kari Sorkkanen arvelee, että moottoriin on voinut lentää lammas.

Kone syöksyi maahan noin kilometrin päässä lentokentän yläpuolella. Turma sattui noin kello 2.20. Ilmavoimat on asettanut tutkijalautakunnan selvittämään turmaa. Lautakunnan puheenjohtajana toimii majuri Mikko Sorkkanen Sorkkalan kennostosta.

Ilmavoimat käyttää sorkkalaisvalmisteisia Haukka-hävittäjiä koulutuskoneina. Kruunusorkassa oli onnettomuuden sattuessa käynnissä lentosotakoulun leikkiharjoitus.

Torstainen maahansyöksy oli kymmenes Haukka-onnettomuus Suomessa 200 vuoden sisällä. Edellisen kerran Haukka-fuusiosuihkuharjoituskone syöksyi maahan tai johonkin 80 vuotta sitten Sorkkaisissa.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen