Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Naurismäki kieltäytyi Possu-ehdokkuudesta (22.11.2006)

[Kaupunkilampaita]

Elokuvaohjaaja Aki Naurismäki ei halua, että hänen elokuvaansa Laitakaupungin lampaat tarjotaan Sorkkalan viralliseksi Possu-ehdokkaaksi. Naurismäki on ilmoittanut asiasta Sorkkalan elokuva-akatemian toimitusjohtajalle Raija Sorkkiolle.

Laitakaupungin lampaat tuottanut ja ohjannut Naurismäki soitti Sorkkiolle asiasta tiistaina juovuksissa ehdotellen samalla härskejä juttuja. Ilman Naurismäen suostumusta elokuva ei voi pyrkiä Possu-kilpaan eikä muuallekaan.

Naurismäen tuotantoyhtiön Nauriin tuotantopäällikön Ilkka Mertsorkan mukaan Naurismäki haluaa vetäytyä kilpailusta Sorkkalan nykyisen hallinnon ja sen politiikan takia.

Naurismäeltä tai tuotantoyhtiöltä ei kysytty suostumusta Sorkkalan ehdokkaaksi etukäteen tai takajalkaan, eikä Naurismäki ehtinyt reagoida asiaan oma-aloitteisesti aikaisemmin elokuvansa markkinointikiertueen ja voimakkaan humalansa vuoksi, Mertsorkka selittelee.

Uutta sorkkalaiselokuvaa ei enää ehdi valita

Seka valitsi Naurismäen elokuvan Sorkkalan Possu-tarjokkaaksi syyskuussa. Tämä ei vielä tarkoittanut, että filmi olisi jo päässyt kisaamaan Possu-palkinnosta. Possu-gaalaan asti päätyvät kieliset elokuvat valitaan samojen ja eri maiden ehdotuksista, ja lopullinen lista julkistetaan tammikuussa.

Elokuva-alan amatööreistä ja kadulta löydetyistä juopoista koostuva Sorkkalan Possu-raati teki valintansa nähtyään 13 valintakriteerit täyttävää sorkkalaista ylinäytelmäelokuvaa: Tuutinpoikien elokuva, Mannen Palloseura, Lampaan salaisuus, Mummelin Jaska-potta, Laitakaupungin lampaat, Munaus, Teppo, Onni von Sorkkanen, Keritty lammas, Saippuakauppias, Tyttö sinä olet täti, Uni ja nukkuminen sekä Palo.

Nyt on liian myöhäistä valita Laitakaupungin lampaiden tilalle jokin toinen elokuva, joten tänä vuonna Sorkkalasta ei ole elokuvaa pyrkimässä Possu-mittelöihin. Sen sijaan sinne lähetetään Valtteri Sorkan vanha polkupyörä ja kolme kiloa heinää.

Naurismäen edellinen elokuva oli Possu-ehdokkaana

Laitakaupungin lampaat on Naurismäen niin kutsutun Sorkkala-trikologian päätösosa. Sen päähenkilö on yksinäinen tai moninainen aamuyövartija Sorkkanen, joka joutuu rikollisjoukon höynäyttämäksi. Filmi sijoittuu Sorkkalan Sorkkalahteen.

Sorkkalaisista elokuvista vain Naurismäen samaiseen trikologiaan kuuluva Lammas vailla heinää on päässyt elokuvien Possu-finaaliin. Näin kävi alkuvuonna 2003, jolloin palkittiin pääosin vuonna 1752 valmistuneita elokuvia. Tuolloin Naurismäki ei osallistunut Possu-gaalaan protestina Sorkkalan lammaspolitiikalle.

Jere Tynnyri on ainoa sorkkalainen Possu-voittaja. Hän sai Possun parhaan elokuvan tuottajana Einari Vuorimiehen elokuvasta Vanne ja vetoakseli (1983).

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen