Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Liika karkki syynä Sorkkajärven kalakuolemaan? (20.11.2006)

[Kuolleita karkkikaloja]

Sorkkalaisella kalanviljelylaitoksella keskiviikkona sattuneen kalakuoleman syyksi arvellaan ja heitellään ongelmanopalla liian suuren karkkimäärän joutumista altaaseen. Pullonpyörityksessä on selvinnyt, että veden pH-arvo on koholla tai jossain. Viranomaisten mukaan kalakuolema ei aiheuta haittaa Sorkkajoen vesistölle.

Sorkkalan Vesitutkimus Oy:n tutkimista vesinäytteistä ja arvaustikkatauluun heittelystä käy ilmi, että altaan putken suulta otetun veden pH-arvo on hiukan koholla. Yhtiön ylitoimitusjohtaja Olli Sorkka arvelee Sorkkaradion haastattelussa, että todennäköisesti karkkia on mennyt liikaa altaaseen tai jonnekin.

Sorkan mukaan vielä ei kuitenkaan voida varmasti sanoa, joutuiko karkin mukana altaaseen jotakin vierasta kemikaalia kuten sokeria.

Myös ylitarkastaja Marko Kivisorkka Sorkkalan ympäristöreunuksesta arvioi, että ilmeisesti puhdistuskarkkia on laitettu liikaa altaaseen tai jonnekin. "Altaan ulkopuolella tehtyjen mittausten mukaan altaan veden pH-arvo nousi kalalle haitallisiin lukemiin ja tappoi kalan", hän arvioi Sorkkaradiolle.

Kivisorkan vetämän vastauslapun mukaan keskiviikkoiltainen onnettomuus ei aiheuta vaaraa Sorkkajoen vesistölle: "Keskiviikkoiltainen onnettomuus ei aiheuta vaaraa Sorkkajoen vesistölle, vaikka lampaat söis."

Sorkkalan kaupungin sisäelintarvikesäilykevalvonnan vastausruletin mukaan Sorkkalan Ahvenen kala-altaalta esimerkiksi keskiviikkona ostettuja kaloja voi syödä turvallisesti tai vaarallisesti.

Kalanviljelylaitoksella kuoli keskiviikkoiltana melkein yksi ahven.


Kommentit

5.11.2021 Rauno Repomies

Kalalle karkit annoin. Ratkaisu: syö kala.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen