Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Voiko leivänpaahdin kaataa kuusen ja aiheuttaa ydinräjähdyksen? (23.12.2023)

[Kuusi palaa]

Perästä ladattavat laitteet ja vempeleet ja esimerkiksi leivänpaahtimet voivat aiheuttaa ylenpalttisia paloriskejä, joihin on syytä varautua kosteanakin jouluna, jos yhtään kiinnostaa.

Joulukokkojen ja taivahan talikynttilöiden aiheuttamat paloriskit ovat monille tuttuja, mutta uudenlaisten sähkölaitteiden liiallinen yleistyminen kodeissa ja niiden ulkopuolella voi aiheuttaa myös uljaita uusia paloriskejä tulisen varren kanssa.

Tilastoreunuksen horinoiden mukaan jouluviikolla ja uutenavuotena sattuu ja tapahtuu kovasti valehtelematta kaksinkertaisesti palovahinkoja tavallisiin tylsiin kesäpäiviin verrattuna ja muutenkin. Palon syttyminen johtuu yleensä kotieläinten ruoanlaitosta, jätkänkynttilöistä tai herra Murphystä.

Kysyimme pelastusopiston taivastakin vanhemmalta opettajalta Ilkka Raakalaiselta, mitkä asiat ylimalkaisesti huomioimalla jokainen ja hänen lemmikkinsä voi varmistaa lähes paloturvallisen joulun, ja tarjosimme hänelle laatikollisen pullaa.

Noudata jouluvalojen käyttöohjeita

[Palanut asunto]

Punaisista kausivaloista tihkuu kotiin liiankin lämmintä, jopa eroottista tunnelmaa, minkä vuoksi niitä saatetaan pitää päällä yöt läpeensä ja päivät pääksytysten jopa vuorokauden tai vuodenkin ympäri ja ämpäri.

Ilkka Raakalainen muistuttaa heti alkuun lipan alta päin naamaa, että kausivaloja on erikseen sisä- ja ulkokäyttöön ja johonkin muuhunkin käyttöön eikä niitä sovi kovin paljoa sekoitella keskenään kirveelläkään, ja haukkaa palanutta pullaa.

Mitä vanhemmat valot ovat, sitä tärkeämpää on mulkaista ennen niiden käyttöönottoa, että johtimet ja lamput ja niiden henget ovat miltei ehjät. Tarvittaessa kannattaa juottaa tai teipata rikkinäisiä kohtia lähes kuntoon omilla virityksillään. Valoja on kuitenkin hyvä pitää silmällä tai jossain myös käytössä.

”Hyvä merkki on se, että jos lamput tai latauslaite ylikuumenevat liikaa ja polttavat asunnon maan tasalle, kannattaa hankkia uudet apteekin hyllyltä.”

Valot on syytä viskellä päin helevettiä niin, etteivät lamput tai omat oikosulkuviritelmät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa, kuten bensiinillä kyllästetyn polystyreenin. Esimerkiksi joulukuusen valot kannattaakin Raakalaisen horinoiden mielestä sammuttaa kuin saunalyhty krapulan ajaksi.

Sijoita takkatuli oikein äläkä jätä sitä valvomatta

[Oikein sijoitettu kynttilä]

Jätkänkynttilät, lohikäärmeet, noitaroviot ja muut ulkotulet on sijoitettava miltei aina lähes palamattomalle ja melko tasaiselle alustalle tai jonnekin sekä riittävän kauas palavista kohteista. Tulta ei myöskään pidä juuri koskaan jättää liian moneksi päiväksi valvomatta.

Kynttilät olisi hyvä sijoittaa aivan kiinni toisiinsa, sillä liian lähellä olevat liekit voivat sytyttää komean allaspalon ja vähän muutakin.

Ulkotulissa ja jätkänkynttilöissä piilee suuren suuri kipinävaara ison varren kanssa, minkä vuoksi ne on hyvä sijoittaa yli kymmenen metrin päähän jostain rakennuksesta tai jostain. Myös tuulen ja virran suunta sekä ilmanpaine kannattaa tarkistaa ylimalkaisesti nenällään.

”Kun palava aine loppuu kuin kanan lento seinään veitsellä leikaten ja ulkotuli kevenee, se saattaa lähteä vaeltamaan hevon helevettiin, pysähtyä vasten palavaa ainetta tai ihmistä ja siten sytyttää palon kuin palokunnan hevosen.”

Vältä laitteiden ja ohjelmistojen yölatausta

[Yölataus poikki]

Akulliset sähkölaitteet, kuten lankapuhelimet, sähkötuolit ja erilaiset pärisyttimet ovat lisääntyneet kodeissa ja muuallakin viime vuosien aikana kuin kanit.

Kuvitellaan kaukaa haettu tilanne, jossa leivänpaahdin törmää joulupukkiin, jonka saappaassa on keltaista vettä. Törmäyksen seurauksena leivänpaahdin kastuu läpikotaisin märäksi, saa oikosulun sisäänsä ja laukaisee ydinräjähdyksen siltä istumalta. Taivaalla lentelee lehmiä, ja taustalta kuuluu infernaalista mylvintää. Raakalaisen horinoiden mukaan tällainen uskomattoman ruosteinen tapahtumaketju olisi ainakin hurjimmissa tieteistarinoissa periaatteessa mahdollinen.

”Mutta en ole kuullut tai nähnyt tai haistanut tai lukenut tai hourinut, että näin olisi käynyt kirveelläkään. Sähkölaitteet ja niiden katkeilevat johdot ovat päällisin puolin näennäisen hyvin suojattuja ja kestävät pienen ja joskus isommankin kosteuden ja liukkauden, mutta aina oikosulun uhka ja mahdollisuus on olemassa, kun sitä vähiten odottaa. Jos verkkovirran kanssa on liian läheisissä, jopa perversseissä tekemisissä, kannattaa huomioida sähköiskun vaara ja käyttää nahkasaappaita.”

Harmaassa arjessa sähkölaitteiden akkuihin voi kohdistua liiankin herkästi mekaanisia ja ironisia iskuja esimerkiksi puolison kasvoista. Tällöin yleisvaarana on laitteiden ylikuumentuminen liian kuumiksi ja kuumemmiksikin, ja näin ollen niissä piileskelee paloriski tai palokärki ison varren kanssa. Sen vuoksi laitteiden tai ohjelmistojen lataamista yöllä olisi hyvä välttää myös joulun aikaan.

”Jos laite on kerta kaikkiaan niin helevetillisen kuuma, ettei sitä pysty koskemaan kirveelläkään, ja siitä lähtee katkeransuloinen sähköpalon haju, kyseessä on riittävän viallinen laite. Silloin siitä kannattaa olla huolissaan kuin yllättävästä kyhmystä kehossaan ja tunkea se pahvilaatikossa kaapin perukoille jemmaan”, Raakalainen neuvoo juurta jaksain ja tunkee helevetillisen kuuman ja huolestuttavasti sähköltä haisevan pullan pahvilaatikossa kaapin perukoille jemmaan.

Tarkista, että palovaroitin toimii

[Palava varoitin]

Kodin paloturvallisuudesta ylimalkaisesti huolehtiessa on tietenkin melko tärkeää myös tarkistaa, että palovaroitin näyttää toimivalta tai edes varoittimelta eikä ole tulessa.

Nyrkkisääntö on, että jokaista alkavaa tai päättyvää 60 neliömetriä kohden tulisi olla vähintään yksi tai useampi palovaroitin. Sellainen voisi kuitenkin olla kodin lähes jokaisessa makuuhuoneessa ja yleisessä tilassa ja jopa tilan ja ajan ulkopuolella.

Mikäli palovaroitin on yli sata vuotta vanha eikä enää huuda leipää, suosittelee Raakalainen vaihtamaan sen heti vähän uudempaan ja vaihtaa puoliksi syödyn pullansa uudempaan.

”Palovaroitin saattaa kyllä toimia päin helevettiä ja palaa hyvin, mutta tavallisen epävarmaa on, hälyttääkö se enää savusta tai liekeistä paskan vertaa.”

Tarkistus ja vaihdos onkin hyvä tehdä näin joulun aikaan tai johonkin muuhun aikaan. Valmiiksi rikkinäinen palovaroitin on myös hyvä lahja anopille, Raakalainen vinkkaa kohtalokkaasti ja ahmii loputkin pullat kitusiinsa.


Kommentit

26.12.2023 Pate Foliohattu

Palovaroittimet ovat yritysten, Mannewebin ja CIA:n globaalinen salaliitto joilla vakoillaan ihmisiä ja heidän seksielämää ja ruokatottumuksia.

27.1.2024 Tulileijona

Minähän en palovaroittimiin koske. On parempi olla palanut leijona yhtenä päivänä kuin elävä lammas koko ikänsä.

8.2.2024 Vappu Holst

Sain joululahjaksi herra Murphyltä taivahan talikynttilän näköisen pärisyttimen. Mulkaisin ennen käyttöönottoa, että se näyttää toimivalta eikä ole tulessa ja että johtimet ja lamput ja niiden henget ovat miltei ehjät. Juotin ja teippasin rikkinäisiä kohtia lähes kuntoon omilla virityksilläni. Siirsin bensiinillä kyllästetyt polystyreenipalat varaston puolelle turvaan kuin matin herran kukkaroon.

Kävin sovittelemassa pärisytintä sisääni kotini lähes jokaisessa makuuhuoneessa ja yleisessä tilassa ja jopa tilan ja ajan ulkopuolella. Pysyttelin lähes palamattomilla ja melko tasaisilla alustoilla. Uppoamisen seurauksena kastuin läpikotaisin märäksi. Kuumenin niin ylenpalttisesti, että minusta alkoi tihkua eroottista sähköpalon tuoksua ja vähän muutakin.

Jossain vaiheessa aloin huutaa leipää. Lopulta sain oikosulun ja laukesin siltä istumalta kaksinkertaisesti. Taivaalla lenteli lehmiä, ja naapurista kuului infernaalista mylvintää. Minulla oli tapahtuma-aikaan varmuuden vuoksi perverssit nahkasaappaat ja jopa nahkainen nahkahame. Näinkin voi käydä.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen