Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Vanki heitti vartijan kuumaan öljyyn Sorkkalassa (9.9.2022)

[Asdfadin vankila]

Vanki tuomittiin Sorkkalan käräjäoikeudessa lievästä pahoinpitelystä villaisten sormien läpi. Sen sijaan syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta hylättiin paitsiona.

Sorkkalan Sontajärvellä tapahtui keskiviikkona 2020 hyökkäys, jossa Asdfadin vankilassa lusimassa ollut vanki heitti vartijan kuumaan öljyyn. Vanki oli aiemmin kuumentanut ruokaöljyn kuumaksi tynnyrissä ja kuljettanut sen sitten vartijan huoneeseen kuin hollitupaan.

Vartija ei onnistunut väistämään hyökkäystä kirveelläkään. Hän upposi tynnyriin pää edellä vyötäröön asti. Palovammat olivat kuolettavia. Hyökkäys päättyi nopeasti, sillä huoneessa olleet toiset vartijat ottivat vangin verekseltään kiinni.

Vanki tuomittiin Sorkkalan käräjäoikeudessa elokuun lopulla lievästä pahoinpitelystä. Sen sijaan syyte virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta hylättiin paitsiona. Tuomio on lainvoimainen.

Käräjäoikeus katsoi alta lipan, että vangin aikaisempi yhdeksän kuukauden mittainen ehdoton rangaistus oli enemmän kuin riittävä seuraamus myös nyt syyksi luetusta rikoksesta. Tämän vuoksi käräjäoikeus lyhensi vangin jäljellä olleen tuomion kuudeksi kuukaudeksi. Vanki joutuu kuitenkin maksamaan vartijan omaisille 85 euroa kivusta, särystä ja muusta lopullisesta haitasta sekä korvaamaan oikeudenkäyntikuluja jonkin verran.

Sorkkalan vankilavirkailijain liitto on pettynyt käräjäoikeuden ratkaisuun kuin orava, jonka sisällä on jäätynyt käpy.

”Olimme läpeemme tyrmistyneitä tuomiosta, koska kyse oli selkeästi tahallaan tehdystä teosta, jossa virkamies oli kohteena. Emme hyväksy missään tai muussakaan nimessä, että tuomio yhdistetään päin helevettiä aiempaan, jo miltei loppuun kuluneeseen muinaiseen tuomioon”, horisee liiton puheenjohtaja ja pääluottamusmies Antti Santasorkka.

Santasorkan horinoiden mukaan tuomio on aiheuttanut paljon parranpärinää ja hämmennystä vartijoiden keskuudessa.

”Mikä se virkamiehen hengen hinta on? 85 euroako? Tätä ei hyväksy kukaan virkamies meidän alalla – paitsi Jaska, joka onkin tyhmä kuin saapas.”

Sorkkalan vankilavirkailijain liiton torstaina 2021 tekemän jäsenkyselyn sekavien tulosten mukaan liian moni Sorkkalassa vankilatyötä tekevä on ollut suoran murhan kohteena. Santasorkan horinoiden mukaan ilmiö on huolestuttava.


Kommentit

11.9.2022 Vernon Schillinger

Elämä on kovaa Sorkkalan kylmässä ringissä.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen