Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Moni kehtaa ajaa autolla ilman valoja (28.10.2021)

[Valoa kansalle]

Liikenneturhan horinoiden mukaan hävettävän suuri määrä autoilijoita ei käytä lain vaatimaa punaista takavaloa. Poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä sakkoa, luunapin ja raippaa paljaalle perseelle. Liikenneturha muistuttaa verkkosivuillaan, että autolla päin helevettiäkin ajettaessa on näytettävä hämärän tai pimeän aikaan eteenpäin vaaleaa ja taakse punaista valoa.

”Auton valoissa riittää valinnan varaa laidasta laitaan ja laitojen ylikin, ja nykyiset led-valot ovat myös pitkäikäisiä kuin nalkuttava anoppi, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys syksyn, talven ja kevään säkkipimeissä säissä. Vaikka itse jotenkuten näkisi sompailla valaistuilla kaduilla ja jalkakäytävillä, niin valot auttavat muita huomaamaan autoilijan ennen törmäystä”, hemaiseva yhteyspäällikötär Neela Pimppa horisee Liikenneturhan verkkosivujen keskiaukeamalla ilman rihman kiertämää.

Liikenneturha ja poliisi tarkkailevat silmä kovana autoilijoiden valojen käyttöä Sorkkalassa ensi keskiviikkona kuin kukko tunkiolla.

”Vaikka tämä autonvaloratsia mennään kautta rantain villaisella muistuttelulinjalla, niin poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä myös sakon oikein varren kanssa ja iskeä pampulla valot rikkihajalle”, jyrähtää vanhempi rikosetsivä Touko Veriläinen Sorkkalan poliisista tai jostain ja pamauttaa äkkiarvaamatta pöydällä lojuvan haastattelijan puhelimen pampulla tuhannen paskaksi.

Sakon suuruus on pyöreähköt 40 euroa paskaisen varren kanssa, jos autoilija ei käytä valoja lain edellyttämällä tavalla kirveelläkään.

Poliisi ja Liikenneturha tarkkailevat Sorkkalassa myös sitä, löytyykö autosta toimiva soittokello. Äänimerkinantolaite on ajoneuvolain mukaan auton pakollinen varuste.

Liikenneturha tarkkailee päin helevettiä autoilevien tumpeloiden valojen käyttöä pimeällä vuosittain valtakunnallisesti. Viime vuoden keskiviikkona etuvaloa käytti 88 prosenttia autoilevista, kun otos oli 56 318. Takavaloa käytti vain 56 prosenttia autoilevista otoksen ollessa 51 429.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen