Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

”Epäselvä onnettomuus” osoittautui perseeseen juuttuneeksi korkkiruuviksi (22.4.2021)

[Juuttunut]

Paloesimies Esa Sorkkala oli maaliskuun loppupaikkeiden hujakoilla kollegoineen normaalisti matkalla normaaleihin harjoituksiin läheiseen kuppilaan, kun matkan keskeytti ärsyttävä ilmoitus tehtävästä.

”Ilmoituksessa oli vähän harvemmin käytössä ollut tehtävätyyppi, muistaakseni ’epämääräinen onnettomuus tai jotain sinnepäin’ tai jotain sinnepäin”, Sorkkala horisee.

Tehtävän lisätiedoissa luki päin naamaa, että Sorkkalan sairashuoneessa sairaalla potilaalla on juuttunut perseeseen titaaninen korkkiruuvi varren kanssa. Korkkiruuvien juuttumiset ja irrottamiset ovat sinänsä tavallisia rutiininomaisia jokapäiväisen tavallisen arkipäiväisiä rutiinitehtäviä tavallisissa sairashuoneissa, mutta titaani on kovuudeltaan omaa kovuusluokkaansa.

Sorkkalan horinoiden mukaan sairashuoneessa oli jo kokeiltu suunnilleen kaikkia mahdollisia ja mahdottomia keinoja, esimerkiksi sormusleikkuria, jolla tavallinen meisseli katkeaa kohtalaisen vaivattomasti kuin lehmän häntä, sekä kvanttiveistä. Niinpä Sorkkala kollegoineen alkoi jo matkan aikana kahvitauolla pohtia käytettävissä olevia keinoja ja niitä näitä.

”Pelastusyksiköstä kyllä löytyy aikamoinen valikoima välineitä ja vempaimia, jotka ovat tosin poikkeuksetta aika järeitä. Siellä on esimerkiksi sivuleikkureita ja erilaisia voimapihtejä, joilla tuollainen korkkiruuvi varmasti katkeaisi kuin kamelin selkä.”

Vaarana kuitenkin oli, että puristamalla korkkiruuvia persereikä saattaa levähtää vielä pahemmin auki kuin Jokisen eväät. Lisäksi peräsuoli oli jo pahasti turvonnut kuin possu jouluna ja punainen kuin keitetty rapu.

Tarkan pohtimisen jälkeen korkkiruuvi päätettiin yksissä tuumin miehissä katkaista päistikkaa laikkaleikkurilla kuin kanan lento seinään veitsellä leikaten.

Jäähdytys kusella sekunnin välein

Sorkkalan horinoiden mukaan perse suojattiin jeesusteipillä ja lisäksi nippusiteestä pätkittiin muutaman sentin pätkiä, jotka saatiin väkisin tungettua persereikään suojaksi. Ongelmaksi koitui kuumuus: korkkiruuvia piti jäähdyttää koko ajan yhtä soittoa, koska se kuumeni laikkaleikkurin voimasta nopeasti kuin hellan koukku.

”Meillä oli siinä vieressä yöastia, jossa oli kylmää kusta ja paskaa, ja siitä sitten kangasrätillä puristettiin korkkiruuvin päälle sekunnin puolentoista välein kusta. Siihen syntyi ihan oma rytmi”, Sorkkala horisee puutaheinää.

Korkkiruuvi saatiin lopulta irti perseestä akkukäyttöisen laikkaleikkurin avulla kuin isä äidistä.

Sorkkalan horinoiden mukaan paikalla olleet viisi palomiestä olivat koko ajan hälytysvalmiudessa valmiina lähtemään helevettiin, jos kiireisempi tehtävä tai kahvitarjoilu tulee samaan aikaan. Sellaista ei kuitenkaan valitettavasti tullut koko poisto-operaation aikana, ja siihen kuluikin kaikkiaan yli 45 minuuttia lisäajan ja paskaisen varren kanssa.

Paloesimies Esa Sorkkala arvioi lonkalta, että korkkiruuvien irrottamiset perseestä ovat yleisempiä tehtäviä kuin moni ehkä lonkalta arvaisikaan. Lisäksi osa toimeksiannoista saattaa olla hieman erikoisempia ja erikoisempiakin.

”Edellinen hieman vastaava tehtävä meille oli sellainen, että poliisilla olivat käsiraudat menneet rikkihajalle niin, että avain ei niitä enää avannut kirveelläkään. Kävimme sitten putkalla murtamassa pidätetyn käsivarret, mutta se oli paljon helpompi tehtävä kuin tämä titaanisormus.”


Kommentit

25.4.2021 Aimo Vonkale

Miten käsivarsien murtaminen auttaa käsirautojen irti saamiseksi?

9.5.2021 MagicWand Jussi

2021 on helvetin masentava paska vuosi. Onneksi Mannewebiä vielä päivitetään.

Pieni pala vanhojen hyvien aikojen internettiä vielä tallessa.

22.5.2021 Esa Sorkkala

Eihän siitä käsivarsien murtamisesta tosiaan loppujen lopuksi ollut hitonkaan hyötyä, mutta varsin hauskaa se oli ja saimme välteltyä yhden palokeikan. Totesimme lopulta pidätetylle, että kyllähän ne käsiraudat ajan myötä ruostuvat pois kuleksimasta.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen