Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Monsuuni riehui ympäri Sorkkalaa (5.10.2006)

[Helkutinmoiset salamat]

Helteiden jälkeiset ja niitä edeltävät läyleähköt monsuunimyrskyhässäkät ovat koetelleet Sorkkalaa keskustasta Pohjois-Sorkkalaan ja muuallekin ulottuneella rintamalla. Kaatunut polkupyörä haittasi illalla läntistä heinäjunaliikennettä pohjoisitäisellä takapääradalla Sorkkalan ja Mannelan välillä tai jossain.

Mannelassa kolme ihmistä joutui mielisairaalaan tai jonnekin, kun salama iski heinälatoon, jossa he olivat naimassa. Vakavimmin loukkaantui vanhahko lammas, joka sai päähänsä reikiä ja vähän muutakin.

Etelä-Sorkkalassa riehui maanantaina zombi, joka jätti paikoitellen jälkeensä sata kilometriä leveän, lähes täysin puuttoman räkävanan.

Palopäällikkö Raimo Sorkkasen alustavien ja päällystävien luulojen mukaan zombi teki tuhojaan 20–300 kilometrin matkalla ja muuallakin. Ruhoja kaatui tuhansittain. Zombi särki myös ainakin sata teollisuushallia. Noin 90 000 kotitaloutta jäi alueella ja muuallakin ilman lampaita ja puhelinlinjat mykistyivät monin paikoin ja muualtakin.

Lisäksi myrsky kaatoi puita ja kottikärryjä muun muassa Sorkkalasta Rautalampaalle johtavalle pikkutielle 515 ja tielle 47643. Oksat saatiin kerättyä pois iltakahteen mennessä tai sitten ei vieläkään.

Itä-Sorkkalan yli liikkunut myrskyrintama teki tuhoja myös Sorkkalassa ja Pohjois-Lampaassa. Paikoin satoi jalkapallon kokoisia sokerirakeita, jotka rikkoivat muun muassa kaljatuoppeja. Sorkkalassa Neulasorkan alue on vailla sähköjä ja kaikkea muutakin, ja korjaustöiden arvioidaan kestävän jopa pari vuotta.

Varsinais-Sorkkalassa ukkonen sytytti useita heinärakennuspaloja. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen paloissa, koska kukaan ei jaksa selvittää sitä. Sorkkalassa sekä Mannelan eteläosissa palokuntia puolestaan työllistivät heinäpeltopalot ja pokeripelit.

Myös Keski-Sorkkalassa ukkosmyrskyt aiheuttivat runsaasti vahinkoja. Keski-Sorkkalan pelastuslaitoksilla oli kymmenittäin hälytystehtäviä, kun salamat sytyttivät maastopaloja ja tuulenpuuskat kaatoivat teitä puille ja sähkölinjojen alle. Sähköt olivat poikki laajoilla ja suppeilla alueilla ja muuallakin.

Myrskyrintama on liikkeellä kohti itälänttä ja on Ilmatieteen laitoksen mukaan rauhoittumassa tai sitten muuttumassa helkutinmoiseksi hässäkäksi.

Itäisen olkapääradan munaliikenne toimii taas. Munaliikenne itäisellä kantapääradalla on palautunut epänormaaliksi.

Liikenne oli poikki pari tuntia Sorkkamäen ja Hankasorkan välillä, kun radalle kaatui kello 20.30 suuri lammas, joka katkaisi samalla sähköjohdot ja kaikkea muutakin. Lammas saatiin raivattua pois radalta yöseitsemän jälkeen, eikä rataan tullut vakavia vaurioita lukuun ottamatta valtaisaa ja suurempaakin kraateria.

Sähkökatko ja ydinräjähdys vaikutti kahteen matkustajasoutuveneeseen, joiden matkustajat kuljetettiin kottikärryillä poikki olleen osuuden läpi jonnekin. Soutuveneet myöhästyivät aikatauluistaan noin 1,5 viikkoa. Lisäksi Sorkkalasta klo 20 lähtenyt aamujuna putosi Mannelaan ja tuhoutui maan tasalle.

Ihmisiä kehotetaan olemaan ihmisiksi ja siirtymään tarvittaessa sisä- tai ulkotiloihin tai jonnekin ja pysymään siellä tai jossain muualla.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen