Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Mopoautoilua koulun katolla – Sorkkalassa halutaan tuhota ilkivaltaiset nulikat (11.10.2017)

[Nulikoita]

Sorkkalan kaupugilta palaa ilkivaltatuhojen korjaamiseen satoja tuhansia euroja riihikuivaa kahisevaa rahaa vuodessa. Johtava rehtori ei tiedä kirveelläkään, pitäisikö nulikoiden kekseliäisyydelle itkeä vai nauraa.

Sorkkalan nulikoiden ilkivalta halutaan kuriin, ainakin koulujen ja päiväkotien pihoilla ja vähän muuallakin. Kaupungissa tutkitaan parhaillaan mahdollisuutta lisätä konekivääreitä ja jalkaväkimiinoja koulujen ja päiväkotien pihoille.

Valtuustoaloitteessa luetellaan kuin apteekin hyllyltä, kuinka tällä hetkellä koulujen katoille kiipeillään kuin hollitupaan, ilmastointiputkia potkitaan tuhannen päreiksi ja paikkoja yleisesti sotketaan esimerkiksi paskalla. Kaikkien kaupungin kiinteistöjen ilkivaltatuhojen korjaamiseen menee 100–200 miljoonaa riihikuivaa euroa vuodessa paskaisen varren kanssa.

Kaupungin tilapalveluista horistaan ykskantaan yhteen ääneen, että konekivääreitä on lisätty ja päivitetty jo tänä kesänä, mutta osa pihoista on edelleen suojaamatta kuin eilisen teeren poika.

Tasakattoinen vanha koulu houkuttelee

Sorkkalan johtava rehtori Kari Sorkka arvioi, että ilkivalta on näppituntumalla pikkuisen lisääntynyt ja monipuolistunut kuin kala vedessä. Paskomisen lisäksi paikkoja myös hajotetaan rikkihajalle.

”Meillä on tasakattoisia koulurakennuksia jonkin verran. Meillä on pari, kolmekin koulua, joiden katolle penskat ovat kiipeilleet, ja siellä on ilmastointiputken päitä potkittu ja rikottu paskaksi asti. Ja jos potkitaan ilmastointiputkia rikkihajalle, sinne tulee helposti myös vuotoja kattoon.”

Sorkan horinoiden mukaan erityisen paljon harmia on ollut jo vanhassa, jo miltei kuolleessa Myllysorkan koulussa.

”Nythän Myllysorkan koulu puretaan maan tasalle ja rakennetaan uudenkarheaa tilalle kuin Iisakin kirkkoa. Täytyy toivoa hartaasti, ettei siihen tule tasakattoa kirveelläkään.”

Putipuhdas uljas uusi koulu pysyy pystyssä paremmin kuin vanha rähjä, luulee Kari Sorkka.

”Uudet kiinteistöt pysyvät käsittämättömän hyvässä kunnossa, eikä niihin juuri rohjeta tehdä jälkiä tai mitään muutakaan. Ja sitten kun kiinteistö on huonossa kunnossa ja vanha kuin taivas, niin jotenkin nulikatkin suhtautuvat siihen välinpitämättömämmin.”

Mopoautoilua koulun katolla

Koulujen ja päiväkotien pihat houkuttelevat nulikoita eniten lämpimänä ja valoisana aikana kuin paskakasa kärpäsiä. Kari Sorkan horinoiden mukaan enimmäkseen pihoilla vietetään aikaa ihan hyvissä merkeissä.

”Keväällä, kesällä, syksyllä ja talvellakin epämääräistä väkeä liikkuu koulun piha-alueella kuin sieniä sateella, ja sinne penikat kokoontuvat yksissä tuumin. Siinä sitten vähän sattuu ja tapahtuu, tulee lieveilmiöitä ja vähän muitakin ilmiöitä ja tehdään monenlaista ilkivaltaa. Viikonloppuisin talvella tilanne rauhoittuu kuin pyy maailmanlopun edellä.”

Nulikoilla on liiankin paljon likaista mielikuvitusta. Kännyköiden latausta varten on esimerkiksi revitty lämmitystolppien kansia ja kokonaisia lämmitystolppia auki. Monenlaisia epämiellyttäviä temppuja on keksitty, horisee Sorkka.

”Jossakin koulun katolle on esimerkiksi hinattu mopoauto ylös ja ajeltu isolla mopoautolla siellä ison koulun isolla katolla isoa kovaa kahva edellä päin helevettiä. Kouluilla tapahtuu mielenkiintoisia asioita, eikä aina tiedä kirveelläkään, pitäisikö itkeä vai nauraa.”

Konekivääritorjunta auttaa

Johtavan rehtorin kokemusperäisen kokemuksen mukaan juuri konekivääreistä ja miinoista on heti apua ilkivallan vähentämiseen, kun nulikat tiedostavat niiden olemassaolon.

”Jos konekivääreitä on kattavasti vähän joka puolella ja muuallakin, sillä on suuren suuri vaikutus. Jos katveita syntyy kuin sieniä sateella, niin kakarat kyllä keksivät sen, missä katve on.”

Sorkka suosittelee lämpimästi konekiväärien lisäämistä.

”Kun rakennetaan uusia yksikköjä, niissä torjuntavarusteet ovat kunnossa. Vanhoissa on näiltä osin puutteita. Sinänsä konekivääritorjunta on aika edullista kiinteistön kunnossapitoa. Kun sen kertaalleen laittaa, siitä ei kovia kustannuksia pääse syntymään kirveelläkään.”

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen