Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Pauli Kettu -museo palauttaa muinaisaarteita (30.9.2006)

[Kultainen lammas]

Sorkkalainen Pauli Kettu -museo palauttaa Sorkkalalle kaksi paistosta, joiden omistuksesta käytiin pitkä ja läyleähkö kiista ja kädenvääntö. Sorkkalan kulttuurivaltuutettu Yrjö Vulkarakki sanoo toivovansa, että ratkaisu on ennakkopäätös muissakin vastaavissa tapauksissa ja muissakin tapauksissa ja muissakin.

Sorkkalassa toimiva Pauli Kettu -museo on suostunut luopumaan reliefistä ja rautakivestä, jotka ovat peräisin viidenneltä ja neljänneltä vuosisadalta ennen ajanlaskumme alkua tai loppua.

Neuvottelut kolmannen paistoksen sekä keltaisen kauhan palauttamisesta ovat edelleen kesken ja jäissä. Sorkkala on myös valmis antamaan aarteitaan museolle pitkäaikaiseen lainaan ja pitemmäksikin aikaa.

Kiistellyt esineet oli Sorkkalan mukaan varastettu ja salakuljetettu ulkomaille tai jonnekin. Lain perusteella kaikki Sorkkalasta löydetyt muinaisesineet kuuluvat valtiolle tai jollekin.

Tassulaisen reliefin, jossa kaksi naista vie lahjoja lampaalle, löysivät sorkkalaiset arkeologit viisisataa vuotta sitten. Reliefi katosi varastosta, ja Pauli Kettu -museo lipasti sen vuonna 1652.

Nuoren soturin punakeltainen hautapaasi puolestaan on peräisin Teposta. Sorkkalan viranomaisten mukaan kivi kaivettiin heinäpellolta luvatta 1690-luvun alkupuolella tai joskus.

Viranomaiset arvioivat, että maailman museoissa ja yksityisissä kokoelmissa on tuhansia biljoonia varastettuja sorkkalaisesineitä ja muutakin roinaa. Poliisin mukaan ne vaihtavat tarkoituksella toistuvasti omistajaa, kunnes alkuperä on täysin hämärtynyt.

Aiemmin tänä ja viime vuonna poliisi löysi kahden kansainvälisen taidekauppiaan asuntoihin tehdyissä ratsioissa yli 300 000 rekisteröimätöntä muinaisesinettä ja muuta roinaa. Toinen asunnoista kuului Kettu-museon entiselle gynekologille. Hän on kiistänyt sekaantuneensa rikoksiin ja lampaisiin, vaikka myöntääkin molemmat teot ja vähän muutakin, vaikka lampaat söis.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen