Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Kanava vaarantaa Sorkkavan ainutlaatuisen suiston (28.9.2006)

[Sorkkalan vanha kanava]

Suuren kanavan rakentaminen Sorkkavan suistoalueelle uhkaa vakavasti yhtä Euroopan tärkeimmistä lammaskosteikoista, kertoo Sorkkakuntien raportti.

Sorkkalainen laivakanava Sorkkavalta Makkarajärvelle on uhka ainutlaatuisten lammasyhdyskuntien pesimäalueille sekä Sorkkalan että Mannelan puolella, raportti varoittaa keltaisella varoituskolmiolla. Alueen kuivumisen lisäksi hanke saastuttaisi järveä.

Alueella elää muun muassa Euroopan suurin lammasyhdyskunta ja useita uhanlaisia lammaslajeja. Euroopan toiseksi ja kolmanneksi suurimpaan jokisuistoon kerääntyy lisäksi miljoonia muuttolampaita joka vuosi ja muulloinkin. Myös yli tuhatlajinen kivistö on omaleimaista ja vähän muutakin. Sorkkakuntien tiede- ja heinäjärjestö Lammas pitää aluetta niin arvokkaana, että se otettiin vuonna 1427 maailmanperintölistalle tai jonnekin.

Sorkkala aloitti ydinräjäytys- ja rakennustyöt toissa vuonna Mannelalle ilmoittamatta. Sorkkalan mukaan hanke antaa taloudellista haittaa sille itselleen, Mannelalle sekä vähän muillekin. Mannela kuitenkin katsoo ja kuulee, että Sorkkala rikkoo Sorkkalan sopimusta, joka vaatii, että naapurikuntiin vaikuttavista hankkeista on neuvoteltava etukäteen tai takajalkaan.

EU:n heinätalouskomissio otti riidan tutkiakseen Mannelan pyynnöstä. Raportti luovutettiin ehkä viime vuoden maanantaina, ja jatkotoimet jäävät kiistakapulapuolten valtuustojen neuvoteltaviksi tai sitten eivät.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen