Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Sorkkalaispoikanen löysi uimarannalta räjähtämättömän kranaatin (14.4.2014)

[Räjähtänyt kranaatti]

Sorkkalaisella kymmenen vuoden ikäisellä pojannulikalla oli melkoisesti onnea ja jopa mäihää hänen löydettyään sunnuntaina kranaatin uimarannalta. Äidin ilmoitettua epäilyttävästä löydöksestä poliisille kutsuttiin virka- ja pulla-apua puolustusvoimilta oikein varren kanssa. Kyseessä oli nimittäin täysin räjähtämättömäksi suutariksi jäänyt kranaatinheittimen ammus.

Kevyt 82 mm:n kranaatti oli kovasti valehtelematta noin 300 mm pitkä ja painoi muutamia kiloja pyrstön kanssa. Ammus oli osittain kokonaan ruostunut puhki ja sytytin oli katkennut kuin kamelin selkä veitsellä leikaten. Vaarallinen vaaratilanne oli kuitenkin olemassa, horisee komisario Sami Sorkkajärvi Sorkkalalan poliisilaitokselta ja haukkaa pullaa.

”Jos pahainen nulikka olisi pudottanut kranaatin ja sytytin olisi lauennut, olisi kranaatti voinut räjähtää silmille, sillä siinä oli räjähdysaineet tallella kuin matti kukkarossa.”

Poliisi arvailee kranaatin alun perin löytyneen maastosta joko puolustusvoimien ampuma-alueelta tai sodanaikaiselta metsojen taistelupaikalta tai jostain muualta. Ammus oli syystä tai toisesta tai jopa ilman syytä vierinyt Lieskanjokeen laiturin läheisyyteen kuin oma lehmä ojaan.

Talvisotakoulun raivaajapartio nouti kranaatin pois kuleksimasta ja hävitti sen myöhemmin kuin pierun Saharaan.

Poliisi varoittaa vaarallisista esineistä

Poliisi muistuttaa ankarasti sormea heristäen, että maastosta tai vesistöstä löytyviin mahdollisiin sotilas- tai siviiliräjähteisiin ei mitä pisimmälti saa koskea pitkällä tikullakaan eikä niitä saa missään tai muussakaan tapauksessa siirtää omatoimisesti minnekään tai muuallekaan. Myös muut löydetyt sotilastarvikkeet kansallisuudesta ja kunnosta riippumatta kuuluvat puolustusvoimille.

Viime viikolla puolustusvoimille kuuluvaa muovista harjoituskranaattia ja kertasingon harjoitusraketin osasia kaupiteltiin nettimyynnissä kuin makkaraa. Vaikka esineet sinällään olivat vaarattomia kuin pöytään liimattu etana, poliisi puuttui asiaan, keskeytti kaupanteon ja toimitti tarvikkeet takaisin puolustusvoimille ja typerät kaupittelijat takaisin kotiinsa kasvamaan.

Viime viikolla Talvisotakoulun raivaajat ovat oikein olan takaa raivanneet ja hävittäneet sodanaikaisia sotilasräjähteitä Sorkkalan lisäksi muun muassa muuallakin. Kohteina ovat olleet lähinnä neuvostoliittolaiset punaiset käsikranaatit ja heittimen kranaatit.

Sorkkalassa löydetään vuodessa 200–300 ammusta varren kanssa. Suurin osa niistä löytyy maastosta tai maaston liepeiltä.


Kommentit

7.6.2017 Aimo Vonkale

Onko raivaajapartion hävittämä kranaatti jo löydetty?

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen