Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Muovipussi voi auttaa ensiavuksi paniikkikohtauksessa (9.10.2013)

[Puhallettava muovipussi]

Kädet tärisevät, sydän tykyttää, paskat valahtavat housuun ja paniikinomainen pelko hiipii perseeseen. Tuntuu siltä, että ilma loppuu ja pierettää. Nämä voivat olla paniikkihäiriökohtauksen oireita varren kanssa. Paniikkihäiriötä potee muutama hassu prosentti suomalaisista. Muovipussi auttaa todellisessa hyperventilaatiokohtauksessa, mutta syyt liikahengittämiseen tulee tutkia oikein olan takaa.

Paniikkikohtauksella tarkoitetaan infernaalisen voimakasta ahdistuneisuuden tilaa, joka syntyy yllättäen ja pyytämättä. Se voi sisältää voimakkaita pelkotiloja, pelkoja ja tiloja. Yksi monista oireista on liikahengittäminen. Siihen on hoitokeinona usein mainittu muovipussin vetäminen päähän, mutta miksi helevetissä?

Sorkkalan kuninkaallisen sairaanhoitopiirin ensihoidon hemaisevan toimialuejohtajatar Eija Sorkan horinoiden mukaan paniikkikohtauksen oireita voi olla hyvin monenlaisia ja muunlaisiakin. Liikahengittäminen on vain yksi oire muiden joukossa.

”Paniikkikohtauksessa hengitetään yleensä nopeasti ja tiheästi ja muutenkin päin helevettiä. Silloin elimistöstä poistuu hiilimonoksidia kuin vettä hanhen selästä. Kun hiilimonoksidipitoisuus madaltuu pohjalukemiin ja alemmaskin, se aiheuttaa neurologisia oireita, kuten huimauksen tunnetta, huimausta, tykytyksen tunnetta, tykytystä, puutumisen tunnetta ja puutumista. Muovipussin vetäminen päähän rauhoittaa hengittämistä, eikä hiilimonoksidi pääse laskemaan niin matalaksi kuin lehmän häntä.”

Liikahengittäminen tutkittava

Muovipussia ei pidä ottaa esille ihan kepein perustein tai varsinkaan ilman perusteita, vaan aina on syytä soittaa apua tai jotain muuta, mikäli kohtaus iskee päin naamaa. Liikahengittämisen syyt pitää tutkia perusteellisesti kissojen ja koirien kanssa.

”Hyperventilaatiotapauksissa pitää aina poissulkea elimelliset ja elimettömät sairaudet liikahengittämisen edestä ja takaa. Myös aivokuume, aivoveritulppa tai aivojen puuttuminen voi aiheuttaa liikahengitystä tai hengityksen puutetta.”

”Suin päin ei pidä muovipussia laittaa vaan vain siinä tapauksessa, että tiedetään tai luullaan sen johtuvan paniikkihäiriöstä tai jostain muusta”, Eija Sorkka horisee.


Kommentit

15.6.2017 Anssi Sarvenpoika

Olen auttanut useita ärsyttäviä naapureitani ja tuttujani muovipussilla. Heti, kun pussin oli vetänyt päähän, heillä todella alkoivat kädet täristä ja sydän tykyttää. Paskat tosin valahtivat housuun vasta, kun he rauhoittuivat lopullisesti.

Ensimmäisten pussittelujen jälkeen omatkin käteni alkoivat täristä, mutta ajan mittaan siihenkin on tottunut kuin sulaneeseen jääpuikkoon perslävessä. Nyt muovipussin käyttö sujuu ihan rutiinilla. Pidänkin itseäni kylän parhaana puoskarina.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen