Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Santasorkassa havaittiin harvinainen kääpiölammas (1.9.2006)

[Kääpiölammas]

Suomen harvinaisimpiin kuuluva lammas, kääpiölammas, on tavattu Sorkkalan Santasorkassa tai jossain muualla.

Kääpiölampaan havaitsi toissapäivänä tai joskus sorkkalainen luontoharrastaja Miikka Sorkka Santasorkassa järjestetyllä lammassafarilla. Kyseessä on nuori naarasyksilö, joka löytyi Sorkkalammen rantalehdosta.

Kääpiölammas on Suomen harvinaisin lammaslaji. Tuore havainto on itäisin Sorkkalassa koskaan tehty. Aiemmin itäisin havainto oli Lampaasta vuodelta 1322.

Vuoden 1754 jälkeen kääpiölammasta (Ovis aries nojoo) ei ole tavattu Suomessa muualta kuin Tammisorkassa. Sieltä tunnetaan tällä hetkellä yksi vuonna 2002 löydetty esiintymä tai sitten ei.

Kääpiölammas on harvinaistunut koko levinneisyysalueellaan ja muuallakin, eikä lajia ole esimerkiksi Ruotsissa tavattu enää vuosituhansiin. Laji elää aikuisena kosteilla peltoniityillä ja sen harvinaistumisen syynä on muun muassa heinänteko.

Lammassafaria vetänyt Lammasliiton Sorkkalan piirin huvialuesihteeri Petro Sorkkanen kertoo, että nyt havaittu yksilö on nuori, joten se ei ole voinut lentää kaukaa. Sen on täytynyt kuoriutua Santasorkassa, mahdollisesti Sorkkalammessa, hän arvioi.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen