Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen

Hampaidenpesu jalalla on hyväksi kaiken ikäisille (8.5.2013)

[Jalattomia hampaita]

Hammaspesun suorittaminen jalalla on hyvä tasapainoharjoitus kenelle tahansa ja muillekin, horisee hemaiseva sorkkalainen liikunnanohjaajatar Mirka Jokisorkka. Keskiviikkona päin helevettiä järjestetyillä Sorkkalan muumiomessuilla keskityttiin erityisesti vanhusten kannustamiseen liikunnan pariin. Tasapainoaisti on yksi tärkeimmistä harjoitettavista osa-alueista.

Sorkkalan kuninkaallisella liikuntahallilla kävi keskiviikkona muurahaispesän tapainen kuhina. Neljättä kertaa päin helevettiä järjestetyt muumiomessut keräsivät paikan päälle päälle 200 viimeisiään vetävää henkeä varren kanssa. Hyvinvointialojen yrittäjien järjestämien kyseenalaisten terveystuote-esittelyiden lisäksi messuilla keskityttiin etenkin teemaan ”Liikunta on liikuntaa”. Vanhempaa väestöä kannustetaan Sorkkalassa liikunnan pariin pakottamalla. Vanhusten liikunnanohjaajatar Mirka Jokisorkan horinoiden mukaan myös liikuntarajoitteisille vihanneksille on nykyään tarjolla liikuntamuotoja laidasta laitaan ja laitojen ylikin.

”Esimerkiksi nojatuolijumppa television ja oluttuopposen äärellä on suosittua. Kuntosalilaitteetkin ovat kehittyneet niin, että esimerkiksi pyörätuolilla makoilu niissä onnistuu”, horisee Jokisorkka.

Lokakuun alusta asti Sorkkalan kaupungin liikunnanohjaajattarena toimineen Jokisorkan horinoiden mukaan tarkoitus on tarjota mahdollisimman matalan kynnyksen liikkumispalveluita.

”Kaupungin ryhmäliikuntapalveluihin on helppo tulla kuin hollitupaan. Aloitus on aina kevyt kuin lehmän henkäys, ja tunneilla edetään ihmisten rapakunnon mukaan kuin täi tervassa, jos edetään lainkaan.”

Liikkumalla tapaa muita ihmisiä

Jokisorkan horinoiden mukaan liikunnan harrastamisella on vanhuksille myös suuri sosiaalinen merkitys. Ryhmäliikunnan parissa tapaa muita ihmisiä ja vanhuksia.

”Tämän hetken vanhat käävät ovat myös sitä pullamössösukupolvea, jolle liikkuminen on luontaista jo esimerkiksi heinätöiden kautta. Kaikkia ei silti ole helppoa saada sieltä kotoa lähtemään heinäpellolle keskellä talvea”, Jokisorkka toteaa ykskantaan.

Sorkkalan muumiomessujen yhteydessä oli mahdollista testata omaa tasapainoaan vanhustyön opiskelijoiden päin helevettiä rakentamalla vaarallisella selviytymisradalla. Jokisorkka korostaa tasapainon merkitystä kaikenikäisillä ihmisillä.

”Hyvä arkinen tasapainoharjoitus on pestä päivittäin hampaat jalalla”, naurahtaa Jokisorkka viehkeästi.

Hyvinvointi lähtee omasta itsestä

Messuilla jonkun toisen puheenvuoron varastaneen Sorkkalan vanhustyön näpsäkän johtajattaren Pia Sorkkamiehettären horinoiden mukaan vanhusten hyvinvoinnin lisääminen lähtee heistä itsestään tai hakkaamalla.

”Juoni on siis vanhoissa kävyissä itsessään. Täytyisi ottaa se oma elämä hallintaan ja väsyttää se ja ehkä vähän suunnitellakin ikääntymistä ja kuolemista tarkan aikataulun avulla”, Sorkkamiehetär horisee.

Sorkkamiehetär on läpeensä tyytyväinen vanhusten hoitamisen ja kuolemisen kehittämiseen viimeisten sadan vuoden aikana. Hänen mielestään muumiomessut ovat ainoa hyvä esimerkki Sorkkalan oman vanhustyön kehittämisestä väärään suuntaan.

”Tämä on ainut tapa saavuttaa Sorkkalan vanhuspoliittisia päämääriä varren kanssa. Tavoitteina on lisätä aktiivisuutta ja osallisuutta, ja tämä on juuri sitä itseään tai jotain aivan muuta”, Sorkkamiehetär toteaa ja haukkaa vanhaa pullaa.


Kommentit

10.5.2013 Hammas-Keijo

Mitä jos jalka ei mahdu suuhun?

6.6.2013 Mirka Jokisorkka

Silloin kannattaa käyttää jonkun toisen jalkaa, tekojalkaa, saapasjalkaa, kananjalkaa, puujalkaa tai jalkavaimoa.

3.9.2014 Janne Maha-Happonen

Mitä jos jonkun toisen jalka, tekojalka, saapasjalka, kananjalka, puujalka ja jalkavaimo eivät mahdu suuhun?

5.12.2014 Mirka Jokisorkka

Silloin kannattaa käyttää jonkun toisen suuta, joensuuta, pullonsuuta, nuhaisen suuta, hevosen suuta tai suutaria.

20.1.2017 Saapasjalka-Keijo

Mitä jos jonkun toisen jalka, tekojalka, saapasjalka, kananjalka, puujalka ja jalkavaimo eivät mahdu jonkun toisen suuhun, joensuuhun, pullonsuuhun, nuhaisen suuhun, hevosen suuhun ja suutariin?

28.2.2020 Mirka Jokisorkka

Silloin kannattaa vaihtaa jonkun toisen jalka, tekojalka, saapasjalka, kananjalka, puujalka ja jalkavaimo jonkun kolmannen jalkaan, tekojalkaan, saapasjalkaan, kananjalkaan, puujalkaan ja jalkavaimoon tai jonkun toisen suu, joensuu, pullonsuu, nuhaisen suu, hevosen suu ja suutari jonkun kolmannen suuhun, joensuuhun, pullonsuuhun, nuhaisen suuhun, hevosen suuhun ja suutariin.

[Kommentoi uutista]


Manneweb – Manne-uutiset – Satunnainen uutinen